Потпредсједник Владе Србије

Вулин: Челично пријатељство Србије и Кине

  • Извор: СРНА
  • 07.05.2024. 18:33

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да српски и кинески народ, иако су различити у свему, спаја оно најважније, а то је одлука да буду слободни.

- Били смо једни уз друге када је било најтеже. Срби поштују Кину и кинески народ не зато што сте велики већ зато што сте изабрали да прво будете праведни, а онда велики - рекао је Вулин на промоцији културне размјене Кине и Србије у организацији Кинеске медијске групе.

Вулин је истакао да Срби поштују Кину не због великог броја њених становника или њеног богатства, него због њене храбрости и због тога што малобројни, али велики српски народ сматра равноправним и великим, саопштено је из Владе Србије.

- Никада нећемо заборавити жртву кинеских држављана који су умирали заједно са нама током страшне НАТО агресије, посљедњег некажњеног злочина у 20. вијеку, а њихова жртва је тиме већа што нису морали да буду са нама а изабрали су да дијеле наше најтеже тренутке - поручио је Вулин.

Потпредсједник Владе Србије посебно је истакао да је, у тренутку када је ЕУ забранила извоз лијекова и медицинских средстава, Кина послала Србији прву велику помоћ, већу него што би смјела да тражи и већу него што би било ко очекивао.

- Зато је наше пријатељство челично, јер смо га исковали у ватри. Пријатељство наших вођа, предсједника Александра Вучића и Си Ђинпинга нас обавезује да учинимо све, баш као и они, да наши народи буду ближе него што нас географија или историја чине блиским - рекао је Вулин.

Он је истакао да Срби и Кинези имају једну драгоцјену и велику особину, а то је да памте и добро и зло.

- И једно и друго хоћемо да вратимо бар дупло. Зато хвала Вам што сте данас ту. Ваша посјета је за нас велико охрабрење. У свијету у коме се толико лаже о Србима ваша компанија даје ријетку прилику нашем малобројном, али великом народу да каже своју истину. Хвала вам, ни ви ни ми нисмо сами - поручио је Вулин.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.