Predsjednik Srbije

Vučić: Slobodne i nezavisne države ne može neko da ucjenjuje pritiscima

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2022. 10:45

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je uoči današnjeg Samita EU - Balkan u Briselu da su prošla vremena u kojima je neko mogao da slobodne i nezavisne države ucjenjuje pritiscima.

Vučić je izjavio da vjeruje u evropsku budućnost Srbije i regiona za koju će se boriti zajedno, ali poštujući sebe i vjerujući da zemlje Balkana zajednički mogu mnogo toga da urade.

"To da smo uplašeni i da smo mnogo mali, a neki mnogo veliki ostavite nekom drugom, jer su to su priče za malu decu", rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje da li očekuje kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Vučić je odgovorio da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija ne sjedi na dvije stolice, već na svojoj stolici.

On je objasnio da je sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, uoči odluke o dolasku u Brisel razgovarao o odnosima Sjeverne Makedonije i Bugarske, jer neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani.

"To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali, došli smo ovde da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan", rekao je Vučić.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je ocijenio da je to veoma komplikovano pitanje, dodajući da nema sumnje da će o njemu biti riječi i na današnjem samitu u Briselu.

"Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih", rekao je Vučić.