Predsednik Srbije

Vučić sa Di Majom: Zahvalnost Italiji na podršci evrointegracijama Srbije

  • Извор: СРНА
  • 22.06.2022. 21:24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđijem di Majom, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju bilateralne saradnje, evrointegracijama Srbije, geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima.

Vučić je zahvalio Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Predsjednik Srbije je je na sastanku sa šefom italijanske diplomatije istakao da je Italija među vodećim stranim investitorima u Srbiji, ubjedljivo prvi strani partner prema vrijednosti investicija, a na drugom mjestu prema broju realizovanih projekata.

- I pored toga nastavljamo da stvaramo još stimulativnije poslovno okruženje, kako bismo privukli nove strane ulagače - istakao je  Vučić, napominjući da je veoma važno to što je Italija region stavila visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta.

Zahvalio se Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije, te istakao da cijeni ličnu podršku šefa italijanske diplomatije Di Maja naporima Srbije na svom evropskom putu, prenosi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima.

Govoreći o regionalnim prilikama, Vučić je poručio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, kao jedinim načinom za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora dodajući da su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana.

Po pitanju sukoba u Ukrajini, predsjednik Srbije je još jednom podvukao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da je spremna da pomogne Ukrajini, u skladu svojih mogućnosti.

Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo tokom sastanka je rekao da ta zemlja prepoznaje sve što je Srbija uradila na putu ka Evropskoj uniji, posebno kada je riječ o ustavnim i drugim reformama, koje su omogućile otvaranje klastera 4, kaže se u saopštenju.

- Italija je snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici i mi ulažemo velike napore kako bismo našim partnerima iz EU objasnili situaciju u regionu i potrebu za proširenjem. EU mora da pruži veću ekonomsku podršku regionu - rekao je šef italijanske diplomatije.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић