Предсједник Србије

Вучић: Приштина ствара неподношљиве услове за Србе с намјером да им онемогући опстанак

  • Извор: Танјуг
  • 08.02.2024. 21:42

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању на ванредној сједници Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији, да су привремени органи власти на КиМ створили неподношљиве услове за Србе и да спроводе свеобухватне нападе на српско становништво.

- Такве акције, уз изостанак одговарајуће реакције, могу изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на Косову и Метохији. На редовним сједницама Савета безбједности обавјештавали смо чланове Савјета о тешким условима у којима живе Срби и остале неалбанске заједнице на КиМ. Тражили смо ову ванредну сједницу јер развој ситуације и акције Приштине могу изазвати непоправљиву штету прије него што буде одржана наредна сједница Савјета безбедности - рекао је Вучић.

Он је рекао да је Србија затражила одржавање ванредне сједнице Савјета безбједности због активности Приштине, а непосредан повод је потез централне банке самопроглашеног Косова да забрани промет динара, што је кулминацију напада на српско и неалбанско становништво јер велики број становника на територији КиМ директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Србије и тиме су лишени основних средстава за живот.

Ванредна сједница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији

Ванредна сједница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији

- Приштински режим жели да онемогући нормалан живот, достојан човјека. Свако спречавање дотока новца је директан ударац српским заједницама на Космету - рекао је предсједник Србије и додао да Приштина нема никакве аргументе када каже да је евро једино легално средство плаћања на КиМ.

Вучић је истакао да је одлука о укидању динара само једна у низу давно планираних мјера Приштине којима напада српско становништво с намјером да му онемогући опстанак на КиМ.

- Да сумирам, одлуком да забрани динарски платни промет Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбиједе основне животне намирнице, школују се, лијече, купују лијекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства - рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.