Predsjednik Srbije

Vučić: Priština mora da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

  • Извор: Агенције
  • 09.06.2023. 17:11

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na sjeveru Kosova i Metohije.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije su uvijek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi, poručuje Vučić.

- Svi Srbi na sjeveru Srbiju vide kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost - rekao je Vučić u intervjuu za Rojters i dodao da "neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore".

Podsjetio je da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvijek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsjednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani koja je optužila Beograd za miješanje u izborni proces na sjeveru KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju".

Poručio je i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

- Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rješenje - rekao je Vučić.

Ukazao je da Vojska Srbije razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost.

- Naše vojne snage ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj gotovosti, jer to mnogo košta - dodao je Vučić.

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Naglasio je da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspjela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznicima Rusijom i Kinom.

Пратите нас и путем Вибера