Предсједник Србије

Вучић: Ово је високополитизована резолуција, позивам све земље да не гласају

  • Извор: АТВ
  • 23.05.2024. 16:38

Предсједник Србије Александар Вучић, обратио се на сједници Генералне скупштине УН-а.

- Говорити послије Њемачке није лако из неколико разлога. Без обзира шта урадите, оптужиће вас за порицање злочина који се заиста десио. Оптужиће вас да минимизирате и усуђујете се да дигнете глас - рекао је Вучић те додао:

- Зашто позивам све који се налазе у овој сали да гласају против резолуције? Ово је високо политизована резолуција. Зашто се доноси ова резолуција? Под број један говорили су о индивидуалној правној одговорности, помињући овдје црногорске амандмане. Зашто се ова резолуција и доноси када је ријеч о индивидуалној правној одговорности? Она је већ спроведена јер су сви они осуђени на затворске казне. Нема никаквих појединачних имена у овој резолуцији, то се уопште не помиње. Зашто ако смо такву резолуцију донијели већ 2015. године? Зашто само овај случај и овај примјер? Питање број 2, говорили су о помирењу. Да ли ова резолуција доноси икакво помирење? Не, то уопште није случај. Да ли доноси помирење у регион? Уопште не. Питам сталног представника Њемачке зашто су крили све припреме за ову резолуцију - истакао је Вучић.

- Знате шта се заправо десило 24. марта у Савјету безбједности? Рекли су нам да не гледамо у прошлост, а два дана послије тога открили смо да су припремали овакву резолуцију али која се односила на догађаје који су били прије 29 година. Кад они имају политичке потребе могу, а кад се неко други помиње у том случају чињенице нису важне. Коме је потребна ова резолуција и зашто баш у овом тренутку? Зашто ти људи нису говорили о геноциду који су починиле њихове земље. Говорили су о холокаусту а то је једини геноцид који су признале УН - нагласио је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Револуција 1917 (Р)

    Револуција 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.