Predsjednik Srbije

Vučić: Ovo je moj posljednji mandat, uskoro neću biti ni na čelu stranke

  • Извор: РТРС
  • 04.01.2023. 18:52

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mu je ovo posljednji mandat kao šefu države i da uskoro neće biti ni predsjednik Srpske napredne stranke.

"Ovo je moj posljednji mandat. Neću da mijenjam Ustav. Moj posao je da budem na strani građana i svakog čovjeka u zemlji, i to ću da činim na najbolji način, uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo", kazao je on.

On je na godišnjoj konferenciji sumirajući rezultate rada u 2022. rekao da ne možemo da ne budemo zadovoljni kako smo završili tu godinu.

Kako je naveo uspjeli su da sačuvaju finansijsku stabilnost, ekonomiju, da imaju rast između 2,3, i 2,5 odsto i da podignu plate i penzije najviše u Evropi.

"Uspjeli smo da budemo u prve tri zemlje po stopi rasta u Evropi, naša stopa javnog duga je u prvih pet zemalja u Evropi, što je ogroman uspjeh Srbije", naveo je Vučić u obraćunju.

On je rekao da je ogroman uspjeh postignut po pitanju smanjenja stope javnog duga, i istakao da nije moguće izvući i jedan parametar u ekonomiji, i da je moguće gledati deset različitih parametara.

"Dovoljno je da jedan ne valja, a da sve ostalo pada u vodu. Mi sada imamo najnižu stopu nezaposlenosti. Nikada nije bila 8,9 odsto. Uprkos strašnoj situaciji u svijetu. Stopa javnog duga je 55 odsto. Takođe, veoma je važno da je kurs dinara čvrst kao stijena, od 2012. godine je na 117, ili 118 dinara", istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija to nikada nije imala, i da što se tiče stranih direktnih investicija sami imamo 66 odsto.

"Od 2012. godine je ukupna stopa BDP-a sa 33,7 milijardi porasla 2022. na 63 milijarde. Neće se smiriti dok ne bude 100 milijardi. Učešće nenaplativih kredita u zemlji 2012. godine je bilo 18,6 odsto a 2022. godine je 3,03 odsto. Penzija prosječna je porasla sa 203 na 320 evra, plate sa 331 na 648 evra. U martu očekujemo 735 evra prosječnu mjesečnu platu u Srbiji ", naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da očekuje da 2023. godina bude mnogo teža na evropskom i svjetskom nivou.

"Stopa rasta Amerike pada, bliži se recesiji, Kini pada stropa rasta, Evropa se bliži recesiji. Mi smo dio lanca, pogodiće i nas ono što se zbiva u svijetu", rekao je Vučić.

Međutim, on je istakao da će, uprkos svemu, 2023. godina biti godina daljeg razvoja i napretka i da će plate i penzije nastaviti da rastu.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.