Predsjednik Srbije

Vučić: "Otvoreni Balkan" primjer dobre saradnje

  • Извор: Танјуг
  • 24.06.2022. 16:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid saglasili su se da je "Otvoreni Balkan" primjer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa.

U telefonskom razgovoru, u kojem su učestvovali i specijalni izaslanik američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador te zemlje u Srbiji Kristofer Hil, Vučić je sagovornicima podijelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU - Balkan u Briselu.

Razgovor Vučića sa američkim diplomatama bio je, najvećim dijelom, posvećen bilateralnim, a posebno ekonomskim odnosima, kao i mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, te je izraženo zadovoljstvo zbog uspješnog poslovanja američkih kompanija na srpskom tržištu, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Donfridova je rekla da se SAD snažno zalažu za to da Balkan postane dio EU, a podržavaju i ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine i pozdravili napredak ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika, kada je usvojena mapa puta u primjeni sporazuma o energetici.

Vučić je rekao da je Srbija opredijeljena za dijalog kao jedini način rješavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu.