Предсједник Србије

Вучић о Резолуцији о "геноциду" у Сребреници: Није лако, али ћемо се борити

  • Извор: АТВ
  • 29.03.2024. 18:56

Предсједник Србије Александар Вучић коментарисао је Резолуцију о "геноциду у" Сребреници која би требало да буде ускоро на дневном реду у Генералној скупштини УН-а. Он истиче да неће бити једноставно, али да ће се Србија борити.

"Према подацима које добијамо из Генералне скупштине УН-а, очекује се да се на дневном реду нађе Резолуција о геноциду у Сребреници чији су копредсједавајући те групе пријатељства, вјеровали или не, Њемачка и Руанда", каже Вучић.

Предлагачи ове Резолуције су Њемачка и Руанда, а у тиму су и Лихтенштајн, САД, Велика Британија, Холандија, Француска, Албанија, Турска, Малезија, Ирска, Словенија, Нови Зеланд, Чиле, Јордан и Пакистан.

"Када је требало да буде на сједници Савјета безбједности да буде расправљано о НАТО агресији на СР Југославију, коментар је био зашто се враћате у прошлост и 25 година уназад. А онда су одлучили да нас врате 29 година уназад", каже Вучић.

Он истиче да је у Србији много Бошњака и да Србија осуђује злочин у Сребреници. 

"Ово се доноси из два разлога. Један од тих је да српски народ буде кажњен због слободарске политике и спољнополитичке оријентације, а друго је да могу муслиманима да оправдају подршку Израелу. 'Нашли смо муслимане које ћемо да подржимо'. Зашто сам то рекао? Зато што је јасно шта послије тога слиједи. Иако није правно обавезујуће, сљедећи дан ће се изаћи са иницијативом коју смо већ чули од професора Грухоњића, да они који су засновани на геноциду, да такве политичке творевине не могу да постоје. Ово се односи на Републику Српску. Онда је Србија умијешана, јер како кажу да Србија није гарант провођења, али је ту да прати поштовање Дејтонског споразума. По Дејтону Република Српска мора да постоји и нико не може да је укине. Дан након тога, на основу једне произвољне и необавезујуће одлуке, гдје нема никакве директне инкриминације против Србије, тражиће ратну одштету", рекао је Вучић.

Он истиче да је то тешка ситуација у коју поједине земље запада желе да доведу Србију.

"То је тешка ситуација. Имаћете колективни запад против себе и значајан број муслиманских земаља. Рећи ће да није уперено ни против кога, а кажем вам да лажу. Ма колику цијену ја морао да платим у будућности. Борићемо се, мали смо. Све ове силе су против нас. Они морају да скупе двије трећине, осим ако не буду варали. Видјећемо".

О процесу у Генералној скупштини УН-а, Вучић објашњава сљедеће:

"Биће много уздржаних, рачунајте да ће они имати 27 за из Европске уније. И признаваче и непризнаваче Косова, зато је ово и тежа ситуација за нас. На тих 27 ми морамо да имамо 14 који ће бити против. Много компликована ситуација, много тешко. Са минималним изгледима за нас. Наше је да покажемо жељу да се боримо за истину, без понижавања жртава и умањења жртве. Зашто раде? Жури им се због америчких избора, онога што се дешава у Гази, али најважније због дешавања у Украјини. Ово нас доводи у немогућу ситуацију јер се налазимо на европском путу. Од тог пута нисмо одустали, али ће нам позиција бити све тежа и компликованији", каже Вучић.

Пратите нас и путем Вибера