Предсједник Србије

Вучић: Протест је дио хибридног приступа и покушаја извођења обојених револуција

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2024. 11:30

Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да је синоћни протест против најаве ископавања литијума и доласка компаније Рио Тинта у Србију прошао у демократској атмосфери, али да је након скупа дошло до насиља.

Александар Вучић, предсједник Србије, рекао је да је синоћни протест против доласка Рио Тинта у Србију прошао у демократској атмосфери, али да је након скупа дошло до насиља.

„Сам скуп је протекао у демократској атмосфери, што је веома важно за нас. Било је све онако као је то треба да функционише у демократским системима. Међутим, када се скуп завршио догодиле су се ствари које смо очекивали и за које смо знали да ће да се догоде, јер када сваког дана пријетите, онда у једном тренутку се дође до ситуације гдје насиље превлада и то извршење тешких кривичних дјела, заузимање међународне пруге, новоизграђене жељезничке станице Прокоп, заустављање мото пута и парада на мосту Газела нису били никакви доприноси демократији већ управо изругивање руглу демократије као облика политичког режима и провођења насиља и воље мањине и терора мањине над већином“, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже да би његова оцјена скупа била изразито негативна. Честитао је полицији, БИА и свим безбједносним снагама на професионализму, трпељивости, стрпљењу, поштовању свих права оних који нису поштовали права других људи.

„Чак и интервенција која је била планирана изведена је без употребе и минималне физичке силе. заиста честитам полицајцима на томе. Срећан сам што смо, без обзора на насиље које је проведено против обичних грађана, против наше земље у цјелини, што смо на тако уздржан, миран и мудра и паметан начин реаговали“, рекао је Вучић.

Он је упитао ко су „људи који желе да наша привреда страда“. Цитирао је поједине медије из региона, укључујући и оне из ФБиХ, који су у својим садржајима имали бомбастичне наслове о протестима, а неки су помињали и грађански рат у Србији.

„Ја разумијем њихово одушевљење, разумијем њихову жељу да Србији буде лошије, немам никакав проблем са тим. Само нисам разумио зашто су ови људи, који живе у овој земљи, жељели да униште привреду Србије, зашто је њима то била намјера. Ваљда када уништимо привреду, онда смо побиједили и онда ћемо да уништимо све. Сто пута смо им говорили да се то неће догодити, зашто то радите“, рекао је Вучић додавши да су позивали на разговоре представнике невладиних организација и представнике политичких партија а да нико није хтио да разговара.

Рјешење је увијек у разговору, поручио је предсједник Србије те је истакао да му је жао што нису жељели да разговарају. Додао је да ће отићи у свако мјесто како би разговарао са људима.

"Нећу да правим велике митинге, да покажем колико више људи могу да скупим... Не, ићи ћу да разговарам са обичним људима о страху њиховом који постоји", казао је он.

Појаснио је да је ноћас направио анализу, те да је имао додатне састанке ноћас око пола један са људима из полиције гдје им је изнио своју анализу и колико се јучерашњи скуп разликовао од неких других скупова. Вучић је поменуо да је Драган Шолак један од кључних особа која подгријава ову цијелу ситуацију иако уопште не живи у Србији. Рекао је да још увијек није донесена коначан одлука о овом пројекту, те да су неке студије добили а неке не. 

"То што су причали је апсолутно нетачно, било ме срамота да одговарам на такве глупости... Прво још не знам је л' идемо у то или не, неке смо студије добили неке не. Са почетком копања се завршава мој мандат. Да ли стварно људи мисле да сам луд да урадим нешто против свог народа. Ви више волите земљу него ја? Због чега, јер сте тако смислили? Или имате више информација него ја, е, па тешко. Мислите да сам глуп и да не видим како су се радовали Западњаци овоме? Хтјели су да убију све муве једним ударцем, један да склоне Вучића, други да се они питају око Јадарита", казао је Вучић те додао да ће урадити све да чува природу и здравље дјеце.

Додао је да су образовали стручни тим, на шта му је опозиција одговорила ставовима Секе Алексић, Милана Топаловића Топлака и Цеце Бојковић.

"Они ваљда знају боље од струке... Па то није могуће", јасан је Вучић.

Предсједник је истакао да су приче о сумпорној киселини глупости, јер не постоји сфера у свијету у којој се она не користи. 

"Нема ничега без сумпорне киселине... Она се овдје користи у затвореном систему испод тачке кључања. Нема испарења ни сумпорних киша немојте да лажете више. Сумпорну киселину сви користе на свијету. Данас је имамо колико хоћете. Нема хемијске индустрије у свијету, нема ничега без ње", рекао је Вучић. ", каже Вучић.

Предсједник Србије је изјавио да никаквог копања литијума у долини Јадра неће бити наредне двије године и да је синоћњи протест против рударења дио хибридног приступа и покушај извођења обојених револуција.

"Онда се поставља питање, што сте нешто радили на силу? То јесте дио хибридног приступа и покушаја извођења обојених револуција. У детаљ смо све знали, ви мислите да сте изненадили некога тиме што сте урадили. И опет смо без икаквог насиља обезбиједили јавни ред и мир. Све вријеме су говорили о течној јаловини,  нема течне јаловине, она уопште не постоји, само чврсти отпад", рекао је Вучић.

Описујући поступке опозиције, Вучић је рекао да они немају политику, програм, да не знају шта би у Србији да раде и да само знају кога би да руше. /



Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести