Њујорк

Вучић: Борба Србије против резолуције о Сребреници произвела велику нервозу

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2024. 17:45

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас у Њујорку да је дипломатска борба Србије против усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН произвела велику нервозу у редовима иницијатора и спонзора резолуције.

Вучић је открио да је јуче неко од азијских представника дао оцјену да УН никада нису биле у таквом нереду него што је то случај уочи изгласавања резолуције 2. маја.

"Ми смо успјели да ствари мало закомпликујемо. Наравно, свјесни смо ми да не можемо да побиједимо. Америка буквално подигне обрву, а њих 70 трчи да гласа тако како Американци кажу", рекао је Вучић у обраћању новинарима.


За девет пројеката у Српској више од 160 милиона КМ

За девет пројеката у Српској више од 160 милиона КМ

Он је навео да мора да буде сасвим фер и да каже да Американци, који ће гласати за резолуцију, нису били коловође.

"Они су се некако повукли. То су потпуности преузели Нијемци и они су ти који директно воде кампању", рекао је Вучић.

Он је указао да су се представници западних сила данас састали у Аустрији поводом резолуције о Сребреници и да су бројали гласове и правили листу за притисак.

"Бесмислено је шта нам раде, али моћан свијет покушава да нам наметне своју вољу. Са друге стране, они који не пристају на уцјене и боре се за националне интересе сматрају дестабилизујућим фактором. Можете да изгубите, али важно је колико сте се борили", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће Србија наставити борбу против усвајања резолуције и да ће по повратку у Београд из Њујорка направити план како ће се дипломатска битка даље одвијати.


Тадић: Бошњачки политичари неће укинути Српску, али хоће признање бошњачке нације

Тадић: Бошњачки политичари неће укинути Српску, али хоће признање бошњачке нације

"Ноћас смо имали састанак са пет европских земаља, за које мислимо да су пријатељске. Наставили смо и јутрос. Добро је што смо овдје остали овако дуго. Видјеће се то на гласању, али и послије тога. Наше је да чувамо своје интересе", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера