Predsjednik Srbije

Vućić: Beograd i Budimpešta u maju formiraju strateški savjet

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2023. 13:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija i Mađarska na sastanku na najvišem nivou u maju formirati strateški savjet te istakao da Beograd i Budimšešta treba da sarađuju u svim oblastima.

Vučić je rekao da će na ovom sastanku, osim njega i mađarskog premijera Viktora Orbana, biti i predsjednik Mađarske Katalin Novak i članovi obje vlade.

"Treba da napravimo strateški savet, da sarađujemo i po pitanju terorizma, vojske, da sarađujemo u svim oblastima. Mađari su nam sada peti trgovinski partner. To govori o velikim ulaganjima i kao što je Orban juče rekao, naši odnosi su sada na najvišem istorijskom nivou. Za to su zaslužni građani Srbije, i Srbi i Mađari", rekao je Vučić.

On je ponovio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina loša za sve, uključujući i one koji su je donijeli i koji, "busajući se u prsa, misle da su blizu pobjede, a nisu".

"Svi su daleko od pobede...Plašim se da će u ovom ratu svi da izgube, a niko neće da dobije", rekao je Vučić za Televiziju "Pink".

On je naveo da je nalog za Putinovo hapšenje doveo do eskalacije i upitao kako oni koji su odlučivali o tome misle da sjednu za sto i razgovaraju sa ruskim predsjednikom Putinom, kojem "nalog za hapšenje visi kao Damoklov mač iznad glave".

Komentarišući priče o otcjepljenju Raške oblasti, Vučić je rekao da su te priče prošlo vrijeme, te da ekstremista na svim stranama uvijek ima.

On je naglasio da Bošnjaci sada petostruko više dolaze u Beograd nego u Sarajevo, a da je u ranijem periodu odnos bio 21:1 u korist Sarajeva.

"Stvarno će da se otcepi? Tamo ima tri opštine sa bošnjačkom većinom, a ovamo ima 64 opštine sa srpskom većinom u Republici Srpskoj i još četiri u Federaciji BiH - Drvar, Glamoč, Petrovac i Grahovo, pa će oni da se otcepe? Pustite te gluposti, tu priču o otcepljenju", rekao je Vučić.

On je naveo da su Bošnjaci građani Srbije, kao što su građani Republike Srpske i Federacije BiH i da se treba usmjeriti na to da svi lijepo žive, da napreduju ekonomije, da postoji budućnost.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм