Predsjednik Srbije

Vućić: Beograd i Budimpešta u maju formiraju strateški savjet

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2023. 13:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija i Mađarska na sastanku na najvišem nivou u maju formirati strateški savjet te istakao da Beograd i Budimšešta treba da sarađuju u svim oblastima.

Vučić je rekao da će na ovom sastanku, osim njega i mađarskog premijera Viktora Orbana, biti i predsjednik Mađarske Katalin Novak i članovi obje vlade.

"Treba da napravimo strateški savet, da sarađujemo i po pitanju terorizma, vojske, da sarađujemo u svim oblastima. Mađari su nam sada peti trgovinski partner. To govori o velikim ulaganjima i kao što je Orban juče rekao, naši odnosi su sada na najvišem istorijskom nivou. Za to su zaslužni građani Srbije, i Srbi i Mađari", rekao je Vučić.

On je ponovio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina loša za sve, uključujući i one koji su je donijeli i koji, "busajući se u prsa, misle da su blizu pobjede, a nisu".

"Svi su daleko od pobede...Plašim se da će u ovom ratu svi da izgube, a niko neće da dobije", rekao je Vučić za Televiziju "Pink".

On je naveo da je nalog za Putinovo hapšenje doveo do eskalacije i upitao kako oni koji su odlučivali o tome misle da sjednu za sto i razgovaraju sa ruskim predsjednikom Putinom, kojem "nalog za hapšenje visi kao Damoklov mač iznad glave".

Komentarišući priče o otcjepljenju Raške oblasti, Vučić je rekao da su te priče prošlo vrijeme, te da ekstremista na svim stranama uvijek ima.

On je naglasio da Bošnjaci sada petostruko više dolaze u Beograd nego u Sarajevo, a da je u ranijem periodu odnos bio 21:1 u korist Sarajeva.

"Stvarno će da se otcepi? Tamo ima tri opštine sa bošnjačkom većinom, a ovamo ima 64 opštine sa srpskom većinom u Republici Srpskoj i još četiri u Federaciji BiH - Drvar, Glamoč, Petrovac i Grahovo, pa će oni da se otcepe? Pustite te gluposti, tu priču o otcepljenju", rekao je Vučić.

On je naveo da su Bošnjaci građani Srbije, kao što su građani Republike Srpske i Federacije BiH i da se treba usmjeriti na to da svi lijepo žive, da napreduju ekonomije, da postoji budućnost.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић