Министар одбране Србије

Вучевић: Приједлог о враћању војног рока нема везе са дешавањима на КиМ

  • Извор: РТС
  • 01.02.2024. 09:05

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је за РТС да се догађа ерозија одбрамбеног система и да Република Србија годишње изгуби 60.000 оних који излазе из резервног састава војске због година живота и старости, а добије само 1.500 нових припадника.

- Питање је која држава то може да издржи - рекао је Вучевић и истакао да враћање војног рока није у вези са дешавањима на КиМ.

Коментаришући најновије одлуке Приштине, министар одбране Милош Вучевић рекао је да се мора погледати цијели пакет мјера које спроводи Приштина.

- Стварају се немогући услови на КиМ од упада у институције, киднаповања, хапшења, па све до тога да се хапсе здравствени радници и онемогућава се елементарно пружање здравствене помоћи српском народу на КиМ - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, ту се може додати и напад на економску безбједност, укидање платног промета у динарима што је Куртијева порука Србима да немају шта да траже на КиМ.

Истакао је да је Београд у сталним дипломатским активностима, да је касно синоћ одржан састанак са Квинтом, а да се данас настављају разговори.

- Не остаје ништа друго него да се боримо за опстанак нашег народа на КиМ. Наше црвене линије су исте, и волио бих да их никада не пређу. Боље да се воде разговори, да се политички траже рјешење, него да се укључи други дио државе у рјешавању проблема - каже Вучевић.

Додаје да је неопходно показати мудрост и напоменуо да Албанци праве историјску грешку са иживљавањем над српским народом.

- Њихов циљ је да нема Срба или да буду миниорна група да морате да узмете лупу да их нађете. Сада нема амбуланте јер сад је та амбуланта ваљда "терористичка ћелија", или је динар највећи проблем, као да не постоје други проблеми - напомиње министар одбране.

За разумијевање ситуације, каже, мора се погледати цијели пакет Приштине.

Чекајући реакцију међународне заједнице

На питање да ли ће Курти сносити посљедице за понашање, Вучевић каже треба да видимо каква ће бити реакција међународне заједнице и да охрабрују изјаве званичника САД.

- Ајде да чујемо шта ће предсједник у наредних дан, два рећи. Моја молба је да покажемо солидарности и мало мудре тишине док се држава бори за неке ствари - каже Вучевић и истиче да ћемо конкретне ствари чути од предсједника.

Истиче да је он песимиста да ће међународна заједница успјети да убиједи Куртија.

- Србија је посвећена дијалогу, Србија побјеђује у миру, Србија се развија у миру - каже Вучевић.

Осврнуо се на иницијативу за враћање војног рока и рекао да грађани треба да буду поносни на своју државу шта је урадила, јер оно што сада имамо то није више иста војска као од прије 10 година, али остаје питање како да попунимо све јединице.

Како је рекао, након 13 година од суспензије војног рока након анализе изнијели смо аргументе зашто треба вратити војну обавезно.

- Враћање војног рока није везано са дешавањима на КиМ. Имамо ерозију одбрамбеног система Републике Србије, годишње изгубимо 60.000 оних који излазе из резервног састава војске због година и старости, а имамо свега 1.500 нових припадника. Питање је која држава може то да издржи - каже Вучевић.

Министар одбране Србије није желио да спекулише о новим кадровским рјешењима и рекао да ће се о томе више говорити послије конституисања Скупштине.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!