Министар одбране Србије

Вучевић: Нећемо одустати од иницијативе за поновно увођење обавезног војног рока

  • Извор: РТС
  • 11.01.2024. 08:55

Министарство одбране и Генералштаб неће одустати од иницијативе за поновно покретање служења војног рока, рекао је за РТС министар одбране Србије Милош Вучевић.

Поручио је да је важно нагласити да то није позив за рат, већ разумијевање свих безбједносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави, ситуације у региону и прије свега будућности Републике Србије.

Потпредсједник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да то министарство и Генералштаб Војске Србије неће одустати од иницијативе за реактивирање обавезног служења војног рока.

- Ми смо доставили званичну иницијативу ка војном кабинету предсједника државе, предсједника Републике. Чућемо његова изјашњења, односно, његових сарадника. Након тога иде јавна расправа. Посљедња инстанца су влада, односно Народна скупштина, нови сазив Народне скупштине - рекао је Вучевић.

Истакао је да остаје питање да ли ће, ако се реактивира, војни рок трајати 100 или 120 дана.

- Наш приједлог је најдуже до четири мјесеца и ми ћемо, наравно, ако држава то прихвати, тражити и један временски оквир да можемо припремити касарне, регрутационе центре за услове за прихват младе војске, нових регрута у складу са савременим околностима живота. Не желимо да вратимо вријеме у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама - нагласио је Вучевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.