Предсједник Владе Србије

Вучевић: Намеће нам се да смо народ џелата, а заправо смо народ жртва

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2024. 13:30

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је на државној комеморацији поводом Дана сјећања на страдале Србе, Роме и Јевреје у Спомен-парку "Јајинци" у Београду, да се српском народу данас намеће наратив да је народ џелата, а заправо је народ жртва.

Вучевић је рекао да се 20. вијек може назвати вијеком страшног суда за поједине народе и да је од 1912. до 1945. године више од два милиона Срба изгубило животе усљед ратних дејстава и чудовишних политика окупационих режима.

"И данас би многи волели да се о овоме не прича, да наше жртве нису вредне помена. Намеће нам се наратив да смо ми народ џелата, а заправо смо народ жртва. Шта друго може бити него жртва, кад је по званичном наређењу наших 100 живота вредело као један нацистички", поручио је Вучевић, који је комеморацији присуствовао као изасланик предсједника Србије.

Он је истакао да су Срби први у Европи током Првог свјетског рата искусили шта значе концентрациони логори за цивилно становништво и указао да незамисливо истребљивање и сатирање српског становништва, као да је поставило идејне претпоставке за зло које ће услиједити у Другом свјетском рату.

"Србија је била предмет сурове и тешке окупације у Другом свјетском рату и навео да Београд никада тако мучки није био разаран као 6. октобра 1941. године, када је у једном дану убијено више од 2.000 људи", рекао је Вучевић.

Он је подсјетио да су окупационе њемачке власти изабрале бивше војно стрелиште у Јајинцима као простор за погубљење, према процјенама, више од 80.000 људи - Срба, Јевреја и Рома, као чланова и присталица "и једног и другог" покрета отпора.

"Читав један већи град овде је побијен зато што се нису убрајали у политичке и идеолошке концепције ондашњег освајача", рекао је Вучевић.

Он је поручио да ће Влада Србије учинити све да се достојанствено чува сјећања на страдалнике убијене на овом мјесту, као и да се чува и поштује спомен-комплекс у Јајинцима.

На комеморацији говорио је и Милинко Чекић, преживјели логораш из Јасеновца, који је поручио да Срби не могу да забораве злочине који су над њима чињени, тим прије што, како је нагласио, они који треба да се извине, данас величају злочинце, а Србе који су им створили државу и ничим их никад нису повриједили сматрају непријатељима.

"Само у једном списку забележена су имена 10.083 логораша убијена у кругу логора Сајмиште, од којих је из пет поткозарских општина 4.076 мушкараца између 12 и 60 година, а само из општине Козарска Дубица 3.764", рекао је Чекић.

Овим бројевима треба додати, како је нагласио, око 5.000 козарачких заточеника које су Нијемци из Сајмишта вратили у Јасеновац, гд‌је је 70 процената умрло током транспорта без воде и хране, а осталих 30 процената су људи који су полуживи дотучени у Градини.

Према Чекићевим ријечима, 720 Козарчана преминуло је усљед исцрпљености код Костолца, гд‌је су радили у немогућим условима.

"Ови подаци објашњавају зашто ја данас говорим као бивше дете логораш Јасеновца, из дечјег логора у Сиску. У Сајмишту су ми убијени отац, два стрица, ујак и више других сродника", рекао је Чекић.

Државну комеморацију и полагање вијенаца на споменик у Спомен-парку "Јајинци", организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а присуствовали су између осталих и представници Војске Србије, вјерских заједница, као и дипломатског кора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)