Премијер Србије

Вучевић: Курти жели Србију да увуче у сукоб

  • Извор: Танјуг
  • 06.09.2024. 16:10

Премијер Србије Милош Вучевић поновио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има намјеру да етнички очисти Космет од Срба и оцијенио да је то његова цијела политичка агенда, као и да се очекује велика политичка и дипломатска борба везано за КиМ.

Вучевић је рекао да Курти иде на изборе и да је цијела његова политичка агенда да напада Србе, као и да је он ученик Адема Демаћија и један од оних који су спремни да читав живот проведу у затвору само са циљем да се оствари Велика Албанија.

Он је указао и да се Срби на Космету боре да остану да могу да живе тамо гдје живе вијековима.

- То се све дешава пред очима онога што се зове међународна заједница која даје нека соапштења и критикује Куртија, али просто ми је невјероватно да нико не може да заустави човека који има само једну намјеру да етнички очисти Космет од Срба - навео је Вучевић.

Он је навео и да нас чека велика политичка и дипломатска борба.

- Имамо двије опције, једна је да се политички, дипломатски боримо и друга је да идемо у сукобе. Нема треће опције. Једна је да ми пишемо, зовемо, тражимо састанке, ургирамо, указујемо, заступамо наше интересе, указујемо на непоштовање међународног јавног права. Други сценарио је оно што Курти жели, то је да нас увуче у рат - рекао је Вучевић.

Он је такође примијетио да се, како је рекао, "квазипатриотски портали" смију када каже да нас на Космету чекају КФОР и НАТО.

- Па чекају нас. Јесам нешто слагао? Нисам рекао да се плашимо, него да треба да будемо паметни, нисам рекао да смо слаби, него сам рекао да враћамо војску између осталог и у Пирот. Морамо да штитимо наш народ на Космету - рекао је Вучевић.Вучевић је казао да КиМ не би требало да буде поље гдје се политичке странке сваки дан свађају.

- Сваки дан морамо да причамо о Космету, да наша дјеца уче шта је Призрен, Пећ, Ђаковица, не да би се спремали за ратове, не да би некога мрзили, него да би себе поштовали - поручио је премијер.

Пратите нас и путем Вибера