Министар одбране Србије

Вучевић: Чуваћемо мир и Србе на Космету

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2024. 09:54

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је национални интерес Србије да чува мир, а прворазредни задатак да се очува мир и српско становништво на Космету, поручивши да Србија никада неће признати самопроглашено Косово.

Вучевић је рекао да је ситуација на Космету највећи безбједносни ризик јер Србија нема пуну контролу над својом територијом, а међународна заједница окреће главу од де факто етничког чишћења и насиља над Србима.

- Они не реагују, а напади не престају - рекао је Вучевић.

Он је нагласио да му се чини да постоји размишљање да ће "када се Срби покупе на тракторе и оду" лакше окончати процес признања такозваног Косова.

- Ми ћемо све учинити да их нико не угрожава. Нека се не заносе да ће прогоном натјерати Србију да их призна. Нема признања, нема нове албанске државе - рекао је Вучевић за Телевизију "Пинк" и додао да може само да се прича о компромису.

Он је истакао да све на Космету говори чија је то земља, чије су то светиње, али да је изузетно тешко јер премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти суштински прави атмосферу да се тамо не може опстати.

Вучевић је рекао да се Србија за Космет бори свим дипломатским средствима и да сматра да је та опција најбоља јер јој остају још само двије - да иде у рат или да ћути.

- Мислим да је прва опција најбоља - да се задржимо на дипломатским активностима, а да сукоб остане посљедња инстанца - навео је Вучевић.

Пратите нас и путем Вибера