Предсједник Владе Србије

Вучевић: Амбасада САД у Сарајеву показала елементарно непознавање Дејтона

  • Извор: РТС
  • 11.06.2024. 22:08

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да није изненађен негативном реакцијом Америчке амбасаде у Сарајеву на одржани Свесрпски сабор, али да јесте чињеницом да је амбсада тиме показала елементарно непознавање Дејтонског споразума, ондосно Устава БиХ, прије свега по питању имовине која припада ентитетима.

Вучевић је за РТС рекао да су све 53 тачке Декларације између Србије и Републике Српске поптисане у оквиру Свесрпског сабора апсолутно у духу Дејтонског споразума, као и да ни на један начин не воде ка његовој опструкцији.

- То како су републике уредиле сукцесију југословенске имовине је једно питање. А потпуно је друго питање како је уређено коришћење, односно права власништва својине, на јавној имовини у самој Босни и Херцеговини, ако причамо о њој. А то је управо уређено кроз Дејтонски споразум - истакао је Вучевић.

Нагласио је да мора да постоји простор за разговор.

- Све друго нас води у ескалацију сукоба. Немамо бољих односа без тога. Непоходно је да се разговара о свим питањима, и то је интерес и БиХ - рекао Вучевић.

Додао је да се, умјесто да се прича како да се регион увеже, сви враћају деценијама уназад са питањем "ко је више крив".

- Као да нам неко брани да идемо напред. И то најчешће нису балкански народи, већ они који тобоже дођу да нам помогну да се боље разумијемо - наводи премијер Србије.

Вучевић је рекао да је Дејтонски споразум одржао 29 година мира у БиХ, као и да је је Србија његов гарант.

- Сигуран сам да када би имали и прилику да сами причамо, и Срби, и Хрвати, и Бошњаци, и Албанци, да би се много лакше договорили него када имамо оне који наводно долазе са примјерима добре праксе или искуством да посредују или рјешавају неке ствари. Ја вјерујем у договор и вјерујем у разговор, ја вјерујем да БиХ мора да чува Дајтонски споразум - рекао је Вучевић.

Додао је да су све 53 тачке Декларације усвојене на Свесрпском сабору апсолутно у духу Дејтонског споразума.

- Не декларативно, него суштински. Суштински су у духу, у сагласју с Дејтонским споразумом. Ни на један начин не воде ка опструкцији или поништају Дејтонског споразума - рекао је Вучевић.

Додао је да је једини, прави пут - разговор Бошњака, Срба и Хрвата, међусобно поштовање, разумијевање и признавање.

- Када се међусобно буду поштовали и разумијевали, вјерујте да ће све лакше ствари бити, лакше ствари рјешавати, доносити кључне одлуке. Да ли је то лако или није, бојим се да није, али вјерујем да су генерације политичара које су данас актуелне у БиХ свесне своје одговорности и да ће бити достојни тих изазова - рекао је Вучевић.

Пратите нас и путем Вибера