Србија

Влада упутила приједлог Вучићу за распуштање Скупштине и расписивање избора

  • 30.10.2023. 17:05

Влада Србије упутила је данас образложен приједлог предсједнику Србије Александру Вучићу да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

У приједлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у посљедње вријеме у дијелу јавности појавили захтјеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра године дио опозиционих политичких странака такав захтјев поднио предсједнику Србије.

Влада је, полазећи прије свега од овог захтјева, заузела став да би спровођење изборног процеса, као једног од основних постулата демократског друштва, било добра прилика да се преиспита политичка снага аргумената, досадашњих учинака и планова свих чинилаца на политичкој сцени и да се грађанима омогући да слободно искажу своју вољу у ком правцу Србија треба да се креће.

У саопштењу из Владе Србије се наводи да би одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбиједило виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву.

Такође, то би обезбиједило и одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европскик вредности.

Влада је на сједници донијела и одлуке о распуштању Скупштине Града Београда и образовању Привременог органа Града Београда, а исте одлуке донијете су за још 64 града и локалних самоуправа у Србији.

Одлуке о распуштању скупштина градова донијете су за Kрагујевац, Kраљево, Kрушевац, Нови Пазар, Пирот, Врање, Лесковац, Лозницу, Прокупље, Смедерево, Шабац, као и за скупштине општина Брус, Варварин, Велику Плану, Велико Градиште, Владимирце, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубицу, Житорађу, Kнић, Kоцељеву, Kрупањ и Kуршумлију.

То се односи и на Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовију, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђу, Мерошину, Осечину, Параћин, Петровац на Млави, Пожегу, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рачу, Рековац, Сокобању, Тополу, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприју, Уб, Црну Траву, Александровац, Бабушницу, Баточину, Белу Паланку, Блаце, Богатић и Бојник.

Раније је предсједник Србије Александар Вучић изјавио да ће ванредни избори у Србији бити одржани 17. децембра, а да морају да буду расписани до 2. новембра.

Пратите нас и путем Вибера