Očekuje se veliki investicioni ciklus

Vlada Srbije i Republike Srpske rade kao jedan tim

  • Извор: СРНА
  • 15.08.2021. 10:09

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je veliki investicioni ciklus u narednih nekoliko godina, te ocijenio kako Srpska i Srbija rade kao jedan tim, što treba da bude u korist svih i u BiH.

Višković je ukazao na izuzetne odnose zvaničnika Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučćiem, premijerom Anom Brnabić, svim ministrima, kao i sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem, te istakao da su te veze toliko isprepletene da se ponašaju kao jedan tim.

"To treba da bude u korist svih u Srbiji i BiH, kao što izgradnja hidrocentrala na gornjem toku Drine treba da donese dobrobit svim građanima BiH, a ne samo Srbima", rekao je Višković za "Politiku".

On je ukazao da sve začajnije projekte Srpska dobrim dijelom radi sa Srbijom, te naveo da je u Republici Srpskoj u toku provođenje prve i druge faze za Koridor pet ce, a očekuje se dogovor o posljednje dvije faze.

Podsjetio je da je raspisan javni poziv za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, na trasi do Beograda, gdje je Brčko iskazalo interes da gradi auto-put na svojoj teritoriji, a sa turksim partnerima se obavljaju posljednje konsultacije i pripreme za potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Bijeljina-Brčko.

Višković je ukazao na još jedan zajednički projekat - aerodrom u Trebinju, kao i na to da postoji dogovor za izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku, a napomenuo je i da su predstavnici Srpske nedavno razgovarali sa investitorima iz Kine o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, istim investitorima koji grade auto-put od Novog Sada prema Zrenjaninu.

"NJihova želja je da u istom terminu kada otvore gradnju prema Zrenjaninu, to isto urade i prema Prijedoru, vjerovatno u oktobru", rekao je Višković.

On je dodao da su u završnoj fazi pregovori da bi Srpska sa Kinezima potpisala ugovor o izgradnji i finasiranju hidrocentrale "Dabar" u Hercegovini, a u završnoj fazi su i pregovori sa Kinezima o hidrocentrali na rijeci Bistrici, kao i da postoje i pregovori sa određenim kompanijama iz EU u vezi sa projektima u Ugljeviku.

Višković je podsjetio da je iz Sarajeva zbog jednog od najvećih energetskih projekata na Balkanu izgradnje tri hidrocentrale na gornjem toku Drine - "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci", na kojem rade Srbija i Srpska krenula salva napada na Srpsku i Srbiju do te mjere da su se koristili teški termini kao što su "agresija" i "tiha aneksija".

On je pomenuo obavezu BiH da poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, te podsjetio da trenutno proizvodi 60 odsto energije iz termoelektrana, a da toliko u narednih desetak godina treba imati iz obnovljivih izvora.

"Da je imalo mudrosti, Sarajevo bi jedva dočekalo tu investiciju, kao što mi pozdravljamo sve aktivnosti u drugom entitetu. Ne razumijem protivljenje, izuzev što sam svjestan patološke mržnje prema Srbiji i srpskom narodu, pa sve mora da se `dočeka na nož` ako dolazi iz Beograda", rekao je Višković.

Istakao je i da je paradoks da je proces vakcinacije pokazao da je Srbija zapravo najveći prijatelj kompletnoj BiH, jer je u najtežem momentu stigla pomoć od Srbije, koja je tako natjerala i ostale zemlje da pomognu BiH.

Višković je podsjetio da je i prva donacija vakcina iz Srbije koja je stigla u BiH, od strane pojedinaca u Sarajevu morala biti maliciozno komentarisana, ali da su najbolji odgovor dobili od svojih građana koji su pohrlili kada je Beograd otvorio granice i pozvao susjede da dođu i zaštite svoje zdravlje.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм