Učetvovalo više od 250 delegata

Vidovdanski sabor osudio teror Kurtija nad Srbima i podržao politiku Beograda

  • Извор: СРНА
  • 02.07.2023. 14:58

Vidovdanski sabor dijaspore, na kome je učestvovalo više od 250 delegata iz cijelog svijeta, završen je danas usvajanjem zaključaka i smjernica za budući rad na jačanju veza matice i rasejanja.

Učesnici Sabora su jasno osudili teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i jednoglasno podržali sve aktivnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade na odbrani srpskog naroda i srpskih vitalnih interesa na Kosmetu.

Naglašen je značaj i potreba da u sljedećoj vladi Srbije dijaspora dobije svoj resor, kako bi Srbi iz rasejanja imali svoju kuću u Beogradu čija će im vrata uvijek biti otvorena i u kojoj će uvijek moći da dobiju pomoć koja im je potrebna.

Kad je riječ o privrednoj saradnji, izražena je želja i države i privrednika iz dijaspore da svoj biznis, svoje znanje i kapital, presele ili dovedu u maticu.

Radna grupa koja će biti formirana odmah nakon Sabora uzeće u obzir sve sugestije i ideje predstavnika dijaspore kako bi utvrdila dugoročnu strategiju i nacrt novog zakona kroz koji bi se omogućio povoljniji položaj dijapsori kad ulaže u Srbiju.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević poručio je da je ponosan što je sa Sabora poslata jasna poruka da bez obzira gdje živjeli i radili i koji pasoš nosili za Srbe u dijaspori njihova država Srbija poručivši da će ona uvijek biti uz njih.

Milićević, koji po ovlašćenju predsjednika Vlade preuzima ovlašćenja ministra prosvjete do izbora novog ministra, rekao je da će Ministarstvo prosvjete učiniti sve da gdje ima dovoljan broj učenika otvori odjeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku, saopšteno je iz Vlade.

On je pohvalio sve učitelje, nastavnike i koordinatore na velikom doprinosu kako za obrazovanje srpske djece tako i za rad na povećanju broja učenika u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku.

Milićević je rekao da se radi na tome da bude jedan sublimiran udžbenik istorije za cjelokupnu populaciju u zemlji, regionu i dijaspori.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)