Niš

Vaspitaču tri godine zatvora zbog obljube djevojčice

  • Извор: Агенције
  • 24.01.2022. 19:50

Nišlija V. P. (64) vaspitač u Dječjem kulturnom centru osuđen je danas na tri godine zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljenih polnih radnji čija je žrtva bila maloljetna polaznica ove ustanove.

Ovo je prvostepena presuda Osnovnog suda u Nišu na koju postoji pravo žalbe.

Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu saopštio je da je danas završen glavni pretres pred ovom pravosudnom institucijom, te da je vaspitaču izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine.

V. P. se teretio za krivično djelo nedozvoljenih polnih radnji u produženom trajanju nad petogodišnjom djevojčicom, polaznicom Dječjeg kulturnog centra. Radi zaštite interesa maloljetnika, sudski postupak je bio zatvoren za javnost, pa detalji ovog gnusnog djela nisu saopšteni. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, vaspitač se sumnjičio da je iskorišćavao povjerenje djeteta i zloupotrebio svoj položaj, te da je u više navrata djevojčicu ljubio, neprikladno je dodirivao i njenu ruku stavljao na svoj polni organ.

Uhapšen je početkom decembra, nakon što se petogodišnjakinja požalila roditeljima. Optužujuće navode ponovila je i pred timom psihologa i pedagoga koji su ocijenili da su vjerodostojni i dali "zeleno svjetlo" da V. P. bude lišen slobode.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je protiv V. P. podiglo optužni predlog i osim zatvorske kazne od tri godine, zatražilo da mu se izrekne i mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva vaspitača u određenom periodu. Da li je prihvaćen i taj dio optužnog akta u sudu nisu mogli da saopšte.

Kako je nakon hapšenja potvrdila direktorka DKC Sandra Petković, V. P. je u toj ustanovi radio 36 godina i do penzije je imao deset mjeseci.

- Radno mjesto mu je u našem objektu u parku Čair. Posljednjih godina bio je angažovan u kreativnim radionicama. To je rad sa djecom kroz različite aktivnosti, u tom segmentu našeg rada imamo dosta saradnika, jer se mi ne bavimo čuvanjem djece već razvijanjem njihovih interesovanja. On je djeci držao likovno obrazovanje, učio ih je crtanju, a osim toga radio je kao saradnik na prijemu mališana. Konkretno, njegova obaveza je bila da preuzima djecu kada ih roditelji dovode i da im ih predaje nakon završetka vremena provedenog u našoj ustanovi. Ističem da nikada nijednu zvaničnu prijavu niti žalbu na njega nismo imali. Moguće je da su roditelji na tu temu međusobno nešto pričali, ali žalbu ni od kolega niti od korisnika nijednu nismo dobili - rekala je tada Petković.

Mada se sumnja da petogodišnjakinja nije jedina žrtva V. P., što je potvrđeno i medijskim oglašavanjem majke još jedne djevojčice, protiv njega je podnesena krivična prijava samo za nedozvoljene polne radnje nad jednim djetetom zbog nedostatka dokaza.

V. P. je izrečena maksimalna kazna, s obzirom na to da Krivični zakonik za nedozvoljene polne radnje predviđa novčanu i zatvorsku kaznu do tri godine.

Podsjećamo, nakon što su mu stavljene lisice na ruke, i drugi roditelji koji su sumnjali da je sa njihovom djecom imao neprikladan odnos, počeli su da se obraćaju organima gonjenja.

Među njima je i jedna Nišlijka (identitet poznat redakciji) koja vjeruje da je V. P. polno uznemiravao i njenu šestogodišnju ćerku, zbog čega je ispisala iz ove ustanove.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)