Predsjednik Srbije

Vanredno obraćanje Aleksandra Vučića

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2023. 20:14

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obraća javnosti povodom nasilja na sjeveru Kosmeta.

"Iako smo mjesecima govorili da Kurti ima samo želju da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoprolića region, malo ko je htio da čuje istinu. U posljednja tri dana i ćorav i politički nepismen, mogao je da razumije šta je to pripremano za danas. Sve sa planom Kurtija da dođe do sukoba Srba i NATO, a on da pere "pilatovske" ruke i da govori da s tim nema ništa", rekao je Vučić.

Vučić je pročitao detaljan izvještaj o dešavanjima u posljednja tri dana.

- Dva vozila tzv. specijalne jedinice ROSU ostala su okružena Srbima na koje su stavili zastavu Srbije, ali nikakvo nasilje nije se desilo.

- Srbi su predložili da KFOR zamijeni ROSU, da se albanski gradonačelnici povuku. Znači Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a rekao da razumije zahtjeve i da će ih prenijeti nadležnim organima. KFOR potom uslovljava čitav dogovor da Srbi propuste dva vozila ROSU iza vozila KFOR-a bliže opštini, jer se specijalci boje Srba. Srbi nisu na to pristali i tada je KFOR krenuo u akciju. Vidjeli ste iako su mnogi drugi bili tobož hrabriji, u prvom redu su bili Igor Simić i Goran Rakić. Počeli su da ih udaraju, a teže povrede pretrpio je Dragiša Milović koji je sada u bolnici.

- Simića su su pokušali da uvuku u svoj krug, Srbi su ga jedva odbranili.

- Pesnicama su se tukli sa naoružanim pripadnicima KFOR-a

- Pripadnik ROSU sa kalašnjikovom kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka. Dva metka su ga pogodila. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama i na sve druge načine.

- Na više mjesta su slikani snajperi albanskih specijalaca. Pedesetdvoje Srba je zatražilo pomoć u KBC Mitrovica. Igor Simić je u više navrata upozorio NATO vojnike da su Albanci unijeli dosta oružja u objekte.


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок