Patrijarh srpski Porfirije

"Uticati na Prištinu da promijeni odluka o zabrani ulaska na KiM"

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2022. 14:11

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije apelovao je da oni koji mogu utiču na Prištinu da promijeni odluku o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju, bez ikakvog razloga, poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Neću da ulazim u okvir šta su građanska prava i verske slobode, samo ću reći da je Pećka patrijaršija za naš narod, crkvu i poglavara SPC ono što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekakiv komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan. Siguran sam da bi čitav svet ustao na noge", rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Patrijaršiji, srpski patrijarh je rekao da je juče kontaktirao neke ljude, za koje misli da mogu da pomognu da bude uklonjena ta besmislena, apsurdna i iraiconalna zabrana.

On je istakao da su se na ovom sastanku saglasili da se mora učiniti sve da se po svaku cijenu sačuva mir, te da je za to molio predsjednika i Vladu Srbije.

"Ne daj Bože da dođe do oružanih sukoba, jer nikome dobro doneti neće. U isto vreme, molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako i velike sile, političke instrutucije koje donose odluke u centrima moći i neretko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svkaog interesa", rekao je patrijarh.

On je dodao da je potpuno siguran da oni to mogu.

Bez obzira što mu je bilo zabranjeno, patrijarh vjeruje da će, ne čekajući mnogo, biti na Kosovu i Metohiji i moliti se sa zajedno sa svojom braćom i sestrama Bogu.

On je ponovio da je Pećka patrijaršija imovina SPC i kuća njenog patrijarha i da je bolna činjenica ili pitanje - da li postoji ijedan poglavar neke vjerske zajednice koji ne može da posjeti svoj narod i vjernike i pri tome da ne može da uđe u svoju kuću.

Patrijarh je ispričao da mu je jučerašnji dan bio veoma tužan zbog zabrane da uđe na Kosovo i Metohiju, kako za njega, tako i za monahinje, monahe i sveštenstvo SPC, koji su s radošću i nestrpljenjem očekivali da im dođe poglavar i duhovni otac njihove crkve.

"Da se u ovim teškim trenucima pomolimo za sve naše ljude jer im nimalo nije lako u ovom trenutku na Kosovu i Metohiji, koji stradaju, ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a pre svega za međusobno razumevanje i suživot i mir između Albanaca i Srba", istakao je NJegova svetost.

On je podsjetio da su Srbi i Albanci vijekovima živjeli zajedno i da samo između sebe, svojim naporima, mogu najbolje razumjeti jedni druge.

Patrijarh je naglasio da u ove pretpraznične božićne praznike moli Boga da svojom ljubavlju i blagodati dotakne umove i srca svih ljudi, napročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji, da da mir između Albanaca i Srba, a svima pravoslavnim koji slave Božić da to bude dan radosti, mira, ljubavi.

"Molim da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji, ali znam u isto vreme da to nimalo nije lako. Neka nam svima u ove dane ljudski život bude najveća cena i najveći interes", rekao je srpski patrijarh.

On je poželio da Bog da svaku blagodat i dobro da se proslavi Božić. "Ne bojte se i pevajmo pesmu: `Slava bogu na visini Bogu, na zemlji mir među ljudima i dobra volja`. Živeli i Hristos se rodi!", rekao je patrijarh Porfirje.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм