Rudar

U četvrtak najveći protest Srba sa sjevera pokrajine

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2022. 20:17

Krizni štab opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica pozvao je Srbe na protest u četvrtak, 22. decembra, u Rudaru za koji navodi da će biti najveći do sada.

U saopštenju Kriznog štaba se navodi da protest organizuju zbog najnovijih prijetnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je pozvao na nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama.

"I zbog direktne podrške Kurtiju nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja pozivamo srpski narod na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada", navodi se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba su pozvali narod da se okupi, da se pošalje jasna zajednička poruka da Srbi ne pristaju na progon i ubijanje i da sjever Kosova i Metohije nije niti NJemačka niti Kurtijeva prćija nego mjesto gdje Srbi žive i na kome žele da ostanu i opstanu.

Protest će biti organizovan u 12.00 časova.

Ministar unutrašnjih poslova u vladi samoproglašenog Kosova DŽeljal Svećla kaže da predsjednik Srpske liste Goran Rakić navodno održava barikade na sjeveru Kosova u saradnji sa "kriminalnim i oružanim grupama", a da oni iz Prištine ulažu "maksimalne napore sa svojim partnerima da uklone barikade bez ikakve moguće eskalacije".

Svećla je u objavi na svojoj "Fejsbuk" stranici istakao da "nema kompromisa sa kriminalom".

Predsjednik Srpske liste i član Kriznog štaba Goran Rakić poručio je danas da će barikade sa sjevera Kosova i Metohije biti uklonjene kada budu oslobođeni uhapšeni Srbi, specijalne jedinice kosovske policije napuste sjever Pokrajine i uklone se spiskovi za odstrijel Srba.

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм