Slobodan Mitrić

Tvrdio da je ubijao za Josipa Broza Tita, umro u teškoj bijedi

  • Извор: Курир
  • 29.04.2023. 21:54

Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, bio je bivši tajni agent i špijun Josipa Broza Tita. Iz Jugoslavije je pobjegao kad je odbio da izvrši jedno ubistvo. Preminuo je u Amsterdamu u novembru 2016. godine.

Mitrić je dobio nadimak Karate Bob zbog vladanja ovom borilačkom vještinom. U Holandiju je stigao 1973. godine, a za Božić je u Amsterdamu ubio trojicu Srba zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora. Policija u Holandiji je navodila da su ubistva predstavljala obračun podzemlja, dok je Mitrić tvrdio da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon što je u Holandiji odležao zatvorsku kaznu nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju jer je procijenio da bi mogao da bude ubijen. U Amsterdamu je živio pune 43 godine bez ikakvih prava jer je bio proglašen "nepoželjnim strancem". Tokom izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koji su objavljeni pod naslovom "Titov tajni agent".

Milomir Marić: Marfi namjestio snimak kako bi satanizovao Dodika i Vučića

Milomir Marić: Marfi namjestio snimak kako bi satanizovao Dodika i Vučića

Potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi. U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond. U njoj je objasnio kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao ljude u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji.

Od smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su da mu dodijele bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak, kada parovi mogu da se vjenčaju besplatno.


Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim riječima: "Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je jednom prilikom Mitrić.

Imao je želju 1992. godine da se priključi srpskim paravojnim snagama tokom rata koji se odvijao na prostorima bivše Jugoslavije, ali se nije usudio da se vrati pa je ipak ostao u Amsterdamu.

Tamo je tokom 1992. godine štampao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.