Циљ режима у Приштини

Створени неподношљиви услови за живот Срба

  • 09.02.2024. 19:09

Стварање неподношљивих услова за живот Срба и ускраћивање могућности њиховог опстанка једини је циљ режима у Приштини. То је главна порука предсједника Србије из Њујорка.

Александар Вучић пред Савјетом безбједности говорио је о свакодневном малтретирању српског становништва, о покушајима убиства, о 470 некажњених напада на Србе. Положај српског народа је драстично погоршан од априлских избора у четири општине на сјеверу Косова и Метохије прошле године. Кап која је прелила чашу је најновија одлука Приштине којом се забрањује динар, каже Вучић.

"Податак да Србија исплаћује 60.946 плата и пензија из буџета у динарима као и 2.430 студентсиких стипендија, да финансира јавне кухиње које задовољавају основне потребе око двије хиљаде социјално угрожених грађана показује да је ова мјера напад, прије свега на српску популацију и да она додатно отежава ситуацију на Косову и Метохији. Очигледно је да ова одлука лишава велики број људи основног средства за живот", рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

А према Аљбину Куртију, који је присуствовао на сједници организованој на захтјев Србије, тзв. Косово бастион је људских права. Србима се не брани ништа, Косово не спроводи етничко чишћење, а Србија води кампању против Косова, тврди Курти.

"Наша одлука о динару ни на који начин не спречава Владу Србије да обезбјеђује финансијску подршку Србима са Косова. Све остало је лажна пропаганда усмјерена на повећање етничких тензија. Циљ прописа је осигурање транспарентности и легалности новца који улази на Косово, што мора бити у складу са нашим уставом и монетарном политиком Европске уније", рекао је Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини.

Куртијев говор није убиједио амбасадоре УН-а. О једностраним одлукама Приштине на почетку сједнице обавијестила их је шефица УНМИК-а. Иако су косовске власти саопштиле да ће одложити примјену одлуке на мјесец дана, камиону са српским новцем није дозвољен улазак на Косово, а то забрињава, каже Каролин Зијаде. 

"Одлуке, без обзира на њихову легалност, морају да узму у обзир и утицај на погођено становништво. У супротном, такво деловање не само да повећава тензије већ слаби потенцијал за дуготрајан мир и сигурност свих заједница на Косову", рекла је Каролин Зијаде, шеф Унмика.

Уз Србију су стали њени традиционални савезници, Кина и Русија. 

"Данас смо свједоци политике повезане са етничким чишћењем које се дешава пред нашим америчким и европским колегама које угађају Приштини. Западни самопрокламовани заговорници људских права чине све од себе да то игноришу", рекао је Дмитриј Пољански, замјеник амбасадора Русије у УН.

На страни Србије, барем када су у питању једнострани потези Приштине попут укидања динара, биле су и бројне државе које су признале такозвано Косово. 

"Још једном позивамо на хитно одлагање овог плана док док се не нађе задовољавајући начин решавања спора, који би био у складу са европским стандардима", рекла је Линда Томас Гринфилд, амбасадор САД при УН.

Ванредна сједница Савјета безбједности УН-а одржана је на захтјев Србије, а повод је био управо одлука Приштине да једина валута на Косову и Метохији од првог фебруара буде евро. Иако је било притисака да се затвори за јавност, предсједавајућа Гвајана одлучила је да сједница буде отворена. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)