Ministar odbrane Srbije

Stefanović: Pogrom ne smije ostati zločin bez kazne

  • 17.03.2021. 14:20

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da najviše boli činjenica da i dalje nema procesuiranih za pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji počinjen 17. marta 2004. godine, te poručio da su žrtve vječni podsjetnik na to da ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.

"Naša je obaveza da stvari nazivamo pravim imenom, a ne da se sakrivamo samo iza datuma", rekao je Stefanović.

On je naglasio da je danas težak dan za Srbiju i srpski narod jer se sjećaju i ne zaboravljaju pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji koji se dogodio prije punih 17 godina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Pamtimo svako ime i prezime, napuštena ognjišta svih prognanih porodica, svakog poginulog Srbina koji je dao svoj život za otadžbinu. Pamtimo i naše uništene i oskrnavljene svetinje, uništene freske i ikone. Ne zaboravljamo etničko čišćenje i zločinački pokušaj istrebljenja svega što je srpsko i pravoslavno na Kosmetu", poručio je Stefanović.

U pogromu nad Srbima na Kosmetu 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 19 ljudi, povrijeđeno je oko 900 Srba, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

U nasilju nad Srbima i srpskom kulturnom i vjerskom baštinom, koje je organizovalo rukovodstvo terorističke OVK uz znanje međunarodnih subjekata iz sastava Kfora i Unmika, među stradalim Srba, osmoro je zvjerski ubijeno, a devastirano je i spaljeno 19 srpskih svetinja građenih u četrnaestom, petnaestom i šesnaestom vijeku.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм