Купиново

Србин држао змију отровницу у кући: Ујела њега умјесто миша

  • Извор: Блиц
  • 04.06.2024. 20:02

"Остала ми је једна страшна слика у глави. То је био креденац налик оном што су имале наше баке. Само, овај пут, на горњој полици нису стајали поређани тањири, већ звечарка! На полици испод су биле играчке његове кћеркице која је можда имала седам година!", испричао је биолог Кристијан Овари говорећи о случају из Купинова, када је човјека ујела отровна змија звечарка коју је држао илегално у кући.

Врућине су измамиле змије из њихових склоништа, па се сада чешће сусрећемо с овим рептилима у природи. Поред безопасних смукова и рибарица, које не представљају опасност, присутне су и отровне шарке и поскоци.

Хватач змија Владица Станковић каже да у Србији постоји 10 врста змија, од којих су три отровнице.

Једна од најотровнијих је поскок, препознатљив по рогу на глави, има мачкасте очи и ромбоиде по тијелу. Лако је препознатљив и врло је лијена змија.

Стручњак за операције менискуса открио колико би Ђоковић могао да одсуствује

Стручњак за операције менискуса открио колико би Ђоковић могао да одсуствује

Друга отровница је шарка и она се налази на 600 метара надморске висини, дакле не испод те надморске или баш јако ријетко. Људи је мијешају са лажном шарком, која није отровна, а то је смук.

Треће врста отровних змија у Србији је планински шарган.

Владица додаје и да уколико видите питона у природи негдје код нас, значи да је некоме побјегао или да га је пустио.

"То је змија која у тераристици не може да опстану у нашој природи. Може можда током ових топлих дана", каже Владица.

Која је разлика у уједу отровнице и оне која није отровна

Код змија отровница, ујед се обично дешава у екстремитетима руку и ногу, а Владица објашњава и како да разликујете ујед отровне од неотровне змије.

"Код отровних змија ујед је само двије тачкице размака од 4 до 8 милиметара. Код неотровних змија је ујед као да сте се огребали. То су разлике уједа", објаснио је Владица Станковић.

Срби се преплашили, огромна змија испливала из мора на плажу

Срби се преплашили, огромна змија испливала из мора на плажу

Он је недавно рекао да код љекара треба отићи без обзира на то да ли је дошло до уједа неотровне или отровне змије, а о чијем уједу се ради може се препознати, управо, по изгледу уједа.

"Код љекара треба отићи и ако вас неотровна уједе јер, она може да направи бактериолошки проблем као крпељ. Може да се храни неким глодаром који је заразан, па да дође до инфекције. Дакле, без обзира на то што се не ради о отровници, опет може да нас зарази. Ријетко се дешава, али долази и до таквих проблема", рекао је Владица за "Блиц".

Човјека у Купинову ујела звечарка

Кристијан Овари се осврнуо и на случај из Купинова, када је власника ујела звечарка.

"Звечарка захтијева посебан противотров кога нема у Европи. Свако ко држи змију зна да противотров има вијек трајања од шест мјесеци, послије тога истекне рок, држи се под посебним условима. Зашто бисте држали звечарку, када има толико других лијепих врста змија, које можете да држите?! Друга ствар, ако та животиња није адекватно обезбијеђена, она може да вам побјегне, а ако вам побјегне, може да направи хаос, угризе неко дијете и направи три пута већу штету", прича Кристијан и додаје:

"Код овог господина из Купинова, који је држао звечарку у кући, ја сам био присутан када је била запљена. Остала ми је једна страшна слика у глави, то је био креденац налик баке што су имале, само што на горњој полици нису стајали поређани тањири, већ је била звечарка, а на полици испод су биле играчке његове кћеркице која је можда имала седам година. Змија га је ујела тако што су се играли са мишем, па овога пута змија није ујела миша него њега за прст. Неодговорно власништво је увијек највећи проблем, људи се не информишу на правим мјестима. Информације нису адекватне", додаје.

"Била је дугачка више од два метра" - Да ли је ово највећа змија која је виђена у Србији?

"Змија неће нас напасти, осим ако није сатерана у ћошак и ако се стварно бори за живот. Најобичнији штап који само мало помјерите или у кућним условима метла, ради посао и више него што треба", закључио је Кристијан Овари у емисији "Уранак" на телевизији "К1".

Шта радити ако вас уједе змија

Не треба бити херој, ни паметан, савјетује биолог Кристијан Овари. Нема потребе ни за паником, већ се треба одмах упутити ка љекару, који ће знати у том тренутку шта треба да се ради.

"То важи за Србију. Ако сте у некој тропској земљи, ту се прича мијења, јер Азија има врло отровних змија које могу да вас убију. Има много опаснијих врста, као што је кобра, која ће вас паралисати. Али, код нас у нашој дивљини, постоје поскок и шарка. Јако је мала вјероватноћа да ћете наићи на шаргана. Није тешко бити најотровнија змија Европе (поскок), зато што у Европи постоји свега девет врста отровних змија. То је изузетно мало. Све наше отровнице нису ни упола толико опасне, као што су то морске змије, кобре или неке друге животиње", каже Кристијан и објашњава да човјек никако сам не смије себи да убризгава противотров.

Драма у складишту фирме: Пронађено велико легло змија

Драма у складишту фирме: Пронађено велико легло змија

Како даље објашњава, наше змије отровнице све спадају у групу виперида и за све њих важи један те исти противотров.

"Ако треба да се аплицира, то ће најбоље урадити љекар, јер ако човјек сам то ради на терену, може да добије анафилактички шок и да страдате због противотрова. Наше змије имају те отрове које раде као ензими за варање, уништавају крвне судове, ћелије, крећу да се развијају подливи. Ако вас угризе змија која је са наших крајева, то се јасно види и то љекар зна да препозна и да санира", објашњава Овари.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм