Srbija uručila protestnu notu Albaniji

  • 07.10.2020. 15:54

Protestna nota Srbije uručena je ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Bočku povodom izjava tokom zajedničke sjednice vlada Albanije i Kosova.

U protestnoj noti izražen je najoštriji protest povodom izjava datih tokom nedavne zajedničke sjednice vlada Albanije i takozvanog Kosova, koje impliciraju stvaranje "velike Albanije".

Protest u vezi sa izjavama sa ove sjednice održane 2. oktobra u Tirani, prije svega se odnosi na onu koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije.

"Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje velike Albanije predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu", ističe se u noti Srbije.

U noti je ukazano i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu s ciljem razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susjednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U tom smislu, u noti je izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose i mogu destabilizovati region.

Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, u saopštenju se dodaje da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani juče pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova radi uručivanja protestne note, ali da je on odbio da je primi zbog neprihvatljivih stavova koji su u njoj izneseni.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм