Београд

Снимљен тренутак кад почиње да гори клима уређај

  • Извор: Блиц
  • 21.07.2024. 15:15

Због екстремно високих температура које су захватиле регион у посљедњих десетак дана, велики број грађана није гасио расхладне уређаје попут климе, а колико њихово преоптерећење може бити опасно, показали су ужасни пожари који су у јуну и јулу гутали читаве станове у Београду.

Случај од недјеље, када је зграда у Раковици горјела након што је експлодирала клима, узнемирио је грађане, а сада се на друштвеним мрежама појавио нови, застрашујући снимак који заправо показује тренутак у којем почиње пожар на клима уређају.

На снимку се види пламен који почиње да захвата спољну јединицу клима уређаја, а звук варничења, један је од главних упозорења, кажу стручњаци, на пожар који може да се прошири и захвати терасу и читав стан, у зависности гдје се клима налази.

"Куд видјех ово на Инстаграму, сад ћу тачно да излазим на терасу десет пута дневно да провјеравам...", с правом је прокоментарисао један од корисника друштвене мреже "X".

Како спријечити пожар на клима уређају?

Према ријечима Давора Видовића, помоћника начелника Управе ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, само је један разлог зашто може доћи до паљења клима.

"Пожари настају јер су уређаји неисправни, то доводи до кварова који често резултирају пожаром усљед трења, варничења или усљед проблема са електроинсталацијом која се запали на спољној јединици климе ", испричао је раније Видовић.

Оцијенио је и да је једина превентива редовна контрола климе.

"Сви уређаји који су исправни и који се редовно сервисирају немају тих проблема. Може чак и да се деси да се прљавштина увуче у спољне дијелове климе, поготово када спадне спољна решетка па птице ту натрпају грање и то може да се запали", истиче Видовић.

Како каже, ако постоји и најмања сумња у ефикасан рад клима уређаја, требало би контактирати мајстора.

Десингерица хоспитализован: Репер се огласио из болничког кревета

Десингерица хоспитализован: Репер се огласио из болничког кревета

"Ако имате сумњу у функционисање клима уређаја, ако се чују неки звуци из климе требало би престати са коришћењем климе. Наравно, подразумијева се да свако коришћење неког уређаја мора да буде дозирани, а обзиром да климе током ових високих температура раде по читав дан, то додатно утиче на њихову могућност кварења", упозорава Видовић.

Обавезно чишћење клима једном годишње

Владимир Дујаковић, мајстор за климе, објаснио је за Прва ТВ да ли би требало уопште да гасимо климу, и ако да, када би то требало да се ради.

"Пошто су ове огромне врућине, уколико је екстремна температура, требало би да кад излазите из куће искључите климу, за сваки случај. Постоји више различитих разлога због којих може доћи ди паљења климе. Може се запалити енергетски резервни дио, то је пластични кондензатор, или је клима превише прљава па се мотор вентилатора прегрије. На примјер, уколико се не уради вакумирање клима уређаја након извјесног времена се може догодити квар", објашњава мајстор за климе.

Шта више троши гориво, клима уређај или спуштени прозори?

Шта више троши гориво, клима уређај или спуштени прозори?

Напомиње да је потребно минимум једном годишње чистити и сервисирати климе код куће, док је за пословне објекте то два или више пута годишње.

Клима уређај чест узрок пожара љети

Из искуства ватрогасаца, најчешћи узрок настанка пожара је људски фактор - неправилно или нестручно руковање електричним уређајима у овом дијелу године, када је јако топло.

Ово дугме на вашој машини озбиљно умањује рачуне, а нису вам рекли

Ово дугме на вашој машини озбиљно умањује рачуне, а нису вам рекли

"Оно што се често дешава је да оставимо укључене клима уређаје без надзора, јер би нам одговарало да се вратимо у расхлађене просторије када је врело. Често се дешава да клима уређаји буду узрочници пожара у овом периоду"; навео је раније Александар Крстић, шеф Одсјека у Управи ватрогасно спасилачке јединице у Београду.

Грађанима савјетује да када избије пожар позову ватрогасце, јер уколико се на вријеме реагује "пожар гаси чаша воде".

Мајстори вам ово неће рећи: Трик да спријечите машину да скаче

Мајстори вам ово неће рећи: Трик да спријечите машину да скаче

"Ако се реагује на време пожар се може угасити. Важно је када позову ватрогасце да кажу прецизну локацију, прецизну адресу и док не стигну ватрогасци покушају сами да угасе, ако је мали пожар. Уколико је пожар велики и видите да не можете ништа - евакуишите се, изађите из стана или куће, не користите лифтове, не искључујте струју у згради. Сачекајте ватрогасце који ће провјерити да ли је неко остао у лифту, и они искључивати електричну енергију у зградама", савјетује Крстић.

Блиц

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.