Београд

Си Ђинпинг слетио у Србију: Предсједника Кине дочекали Вучић и државни врх

  • Извор: Агенције
  • 07.05.2024. 21:48

Предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг слетио је у Србији на аеродром "Никола Тесла".

Авион кинеског предсједника су од границе пратили српски ловци МиГ-29, док је на Аеродрому "Никола Тесла" у његову част била постројена Гарда Војске Србије.

Си Ђинпинг се срдачно поздравио са председником Србије Александром Вучићем.

Уз предсједника Александра Вучића и прву даму, кинеског предсједника Си Ђинпинга на црвеном тепиху дочекала је делегација Србије коју чине премијер Милош Вучевић, предсједница Скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, некадашњи предсједник Томислав Николић са супругом, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом, пише РТ Балкан.

Дводневна посјета предсједника Народне Републике Кине Си Ђинпинга у Србији, на позив предсједника Србије Александра Вучића, почиње данас, а двојица лидера разговараће о низу тема, од политичких, економских и технолошких, па до сарадње у области културе.

Ово је прва посјета предсједника Сија Европи у посљедњих пет година.

Петодневну турнеју кинески лидер почео је посјетом Француској 5. маја, данас и сутра је у Београду, а након тога очекује га посета Будимпешти.

Си је посљедњи пут био у Србији 2016, што је била прва посјета предсједника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Долазак Сија Ђинпинга поклапа се са обиљежавањем 25. годишњице од бомбардовања кинеске амбасаде током НАТО агресије 1999. године када је у НАТО ударима погинуло троје кинеских новинара.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.