Пишу медији

Русима забрањено да раде за Волт у Србији?

  • 30.08.2024. 16:14

Више извора „Времена“ који достављају храну за Волт кажу да је руским држављанима без објашњења забрањено да раде даље. У овој компанији-апликацији за достављање хране кажу да одлуку нису донијели они, него евентуално њихови партнери. О разлозима забране се само нагађа.

Сама компанија Волт негира да је то њена одлука и у одговорима за „Време“ наводи да су „пословни партнери“, са којима Волт сарађује, потезе вукли без икакве консултације са овом компанијом.

Да је неко, по свему судећи агенције које ангажују достављаче, забранио држављанима Русије да раде за Волт, за „Време“ је потврдило неколико достављача у Београду.

Они су рекли да им је одлука о забрани саопштена без појашњења, што их и не чуди, јер су достављачи ионако навикли да буду третирани као најамна радна снага, без икаквих права.

„Не објашњавају нам се ни ствари које су много важније за обављање посла. Газда каже тако, и ти радиш тако, или нема пара“, каже за „Време“ достављач ангажован за Волт који је инсистирао да остане анониман како не би изгубио посао.

„Ипак, уопште ми није јасно због чега је тако одлучено. Радио сам и радим са многим Русима у Волту, и никаквих проблема са њима није било.“

Волт не открива ко су „партнери“

Компанија Волт овако је одговорила на упит "Времена": „Wolt Србија сарађује са пословним партнерима, који су послодавци партнера достављача и нема утицаја на њихове пословне одлуке. Wolt Србија, као ни Wolt апликација не праве никакву разлику између партнера достављача поријеклом из Србије или било које друге иностране земље.“

Међутим, упитани да наведу које су то агенције које ангажују достављаче за Волт у Србији, компанија Волт је одговорила: „Вјерујемо да разумијете да нисмо у могућности да Вам доставимо тражене пословне информације о партнерским компанијама због поштовања Закона о заштити података.“

Круже разне теорије

Пошто је читава одлука о забрани ангажовања држављана Русије обавијена велом тајне, међу достављачима се развила и теорија зашто су се баш Руси нашли у немилости.

„Ти људи су побјегли из Русије, неће да ратују, а ови наши су добри с Путином. Ако имају било какве приходе могу да остану у Србији, а ако не, зна се – чека их фронт. И то не мислим само ја. Чим смо добили такво објашњење, све нам је било јасно“, каже достављач са којим смо разговарали.

Према његовим ријечима, за Волт достављају све више људи из Индије и Шри Ланке који имају фиксну плату и не могу да одбију ниједну поруџбину.

„Њих 10, 15 се потрпа у један стан, добијају храну, али морају сваког дана без изузетка да раде и по 12 сати, а плата је фиксна, око 60.000 динара“, каже наш саговорник.

За разлику од њих, српски држављани могу да раде дневно колико желе, могу да одбијају поруџбине које им из неког разлога не одговарају, а уколико испоруче више поруџбина од задатог лимита, очекује их и новчани бонус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.