Замјеник руског амбасадора при УН

Русија: Терор Приштине над Србима на КиМ, пријети нова ескалација

  • Извор: Агенције
  • 08.02.2024. 22:39

Замјеник руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански оптужио је Приштину да је организовала "антисрпски терор" са циљем да сво српско становништво заувијек напусти територију КиМ, те од чланица Савјета безбједности затражио да "стане у заштиту Срба на Косову и Метохији".

Као резултат оваквих акција Приштине, око 40 одсто Срба напустило је КиМ, рекао је Пољански, наводећи да је одлука о евру направила економску неизвјесност за велики број припадника мањинских заједница.

- На тај начин, ризикујемо ново избијање међуетничког насиља - рекао је руски дипломата.

Упозорио је на повреду гласачког права неалбанских заједница, експропријацију њихове имовине, те покушаје да се узурпира културно насљеђе и представи као албанско, наводећи да су Албанци организовали и насилно преузимање цркве на КиМ.

- Узнемиравање и хапшења виђених Срба су достигле невјероватан ниво с обзиром да се све то дешава у срцу Европе - рекао је руски дипломата, наводећи да Приштина селективно спроводи постигнуте договоре.

- Како би схватили како да постигнемо трајни мир на овој српској територији, морамо да схватимо агресију НАТО прије безмало 25 година, што је резултирало жртвама и дугорочном штетом по здравље људи, што је некадашња државна секретарка Мадлен Олбрајт назвала колатералном штетом - рекао је Пољански.

Пољански је упозорио да постоји опасност да се поред жаришта које постоји у Гази, у најскоријој будућности појави још једно - на Балкану.

- Постоји опасност од нове ескалације - рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.