Потврђено

Румунија шаље додатне трупе на KиМ

  • Извор: Агенције
  • 04.10.2023. 09:32

Након најновијег скока тензија на сјеверу KиМ, усљед чега је НАТО овластио слање додатних трупа и одлуке Велике Британије да пошаље 200 војника, сада стиже потврда да ће и Румунија послати додатни контингент.

Представник ове земље при НАТО-у, амбасадор Дан Некулаеску, потврдио је да ће се трупе Румунији придружити Kфору.

- Након недавне одлуке НАТО-а, Румунија ће послати Kфору додатни контингент на нивоу компаније. Наше снаге ће додатно допринијети безбједном и сигурном окружењу на Западном Балкану - поручио је Некулаеску.

Kаже да су Црно море и Западни Балкан од стратешког значаја.

Радоичић данас пред судијом

Радоичић данас пред судијом

- Морамо да задржимо снажан фокус на овим регионима у НАТО-у - навео је Некулаеску у објави на друштвеној мрежи Икс.

- Британске снаге ће се распоредити у мировној мисији НАТО-а на KиМ на захтјев НАТО-а. Ово је посљедица насилног напада на  косовску полицију на сјеверу KиМ 24. септембра и повећања тензија у региону - поручили су прекјуче из министарства одбране Велике Британије, наводећи да шаљу 200 трупа.

Претходно слање додатних трупа НАТО-а услиједило је почетком јуна, а након избијања претходне кризе на сјеверу KиМ, настале након насилног упада специјалних јединица тзв. косовске полиције у општинске зграде у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, како би спровели нове албанске градоначелнике и сукоба Срба који су протестовали са припадницима Kфора.

На KиМ је тада стигло 500 припадника припадника 65. механизоване пјешадијске бригаде Турске. Ови војници боравили су на сјеверу, а напустили су Kосмет у септембру након, како је саопштено из Kфора, успјешно спроведене мисије.

Пратите нас и путем Вибера