Ванредна конференција за новинаре

РИК: Протест је прерастао у насиље, свјесно ометају наш рад

  • Извор: Б92
  • 19.12.2023. 07:18

Републичка изборна комисија одржала је ванредну конференцију за новинаре у Београду поводом инцидената током протеста присталица листе "Србија против насиља".

Предсједник РИК Владимир Димитријевић је рекао да су данас у 19 часова Мариника Тепић и Мирослав Алексић, дошли у зграду са захтјевом да разговарају.

"Том приликом су ми предали захтјев за спровођење нових избора за Скупштину Града Београда. Они су оптужили РИК за изборну крађу, тврдећи да ми заступамо интересе Александра Вучића", казао је Димитријевић.

Како каже Димитријевић, они су указивали на наводне нерегуларности током избора у Београду.

Опозиција планира немире у Србији

Опозиција планира немире у Србији

"На изнијете оптужбе сам рекао да је неумјесно тврдити да један орган ради за било ког учесника избора, пошто су у нашем саставу и представници власти, и представници опозиције", рекао је он.

Предсједник РИК каже да је то примјер неприхватљивог и непримјереног притиска.

"При чему се свесно или из незнања занемарује чињеница да РИК није орган за спровођење градских избора, већ је то ГИК. Ми нисмо другостепени орган, како тврде, у односу на ГИК. То је у складу са законом Виши суд у Београду", рекао је Димитријевић.

Он додаје да РИК не може ни да распише, ни да организује нове изборе.

"Окупљањем испред РИК се свјесно омета наш рад. Такође обавјештавам јавност да су протести испред РИК прерасли у насиље које до сада није забиљежено када је у питању рад РИК", рекао је предсједник РИК.

Нови резултати избора у Србији

Нови резултати избора у Србији

Каже да незадовољство радом РИК никада није доводило до оваквих сцена, и да је посебно шокиран сценама испред зграде.

"Сва агресивна реторика уназад неколико дана очигледно је морала кулминирати оваквим насиљем. Вечерас је нападнут и директор ЗЗС Миладин Ковачевић", казао је.

Димитријевић истиче да ће инсистирати да насиље буде кажњено, и потом показао заплијењене ножеве и палице које су одузете од демонстраната.

"Овде се може видјети на столу - вечерас је чак покушано уношење у сједиште РИК ножева, затим палица, мотки, сличних реквизита којим је покушано насиље да се унесе споља", рекао је Димитријевић.

"Ја морам да штитим интегритет изборног процеса, али за све ово вријеме нисам ни помислио да ћу бити у прилици да водим рачуна о самој физичкој безбједности чланова РИК и службеника. Надам се да ће се послије немилих сцена пробудити разум код свих који хоће да утичу на изборни процес, и да ће се ове узавреле страсти смирити и вратити у домен легалне и легитимне политичке борбе", каже он.

Предсједник РИК је пожелео Мариники Тепић и Мирославу Алексићу да не доведу у опасност сопствено здравље, као и да брину о здрављу и безбједности људи које су својим неодговорним поступцима угрозили.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: