Александар Вулин

"Резолуција о Сребреници неприхватљива - јединствена борба Срба за истину“

  • Извор: СРНА
  • 13.05.2024. 22:42

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин рекао је да се српски народ јединствено бори против резолуције о Сребреници која је за Србе неприхватљива, неспроводива јер нема никакву идеју помирења, већ је њена намјера да ријеши српско питање на Балкану.

Он је нагласио да Србија и Република Српска воде велику борбу да истина дође до свих, иако је притисак огроман и Срби се гледају као природни непријатељ колективног Запада.

"Против тога се ми боримо. Ово није уперено само против Републике Српске. Србија се бори јер су у питању сви Срби који живе било гдје у свијету. Свјетло је то да смо ми Срби јединствени", нагласио је Вулин.

Вулин је истакао да је предсједник Србије Александар Вучић уложио пуно напора да истина дође до свих и да сва борба која се води је борба да српски народ покуша, не само да побиједи, већ да учини истину о себи познатом, те да се више од тога не може учинити.

Он је навео да је евидентно да се овдје преламају интереси већи од српског народа.

"Али нама је овај простор једини, ми овде живимо", напоменуо је Вулин.

Савјет безбједности у сриједу о БиХ

Савјет безбједности у сриједу о БиХ

Он је навео да је све уперено искључиво против Срба и да је циљ унитарна БиХ, као и то да Срби немају јединствену државу.

"Циљ је оправдати прошлост, да би се оправдала будућа дешавања. Сва наша борба јесте да српски народ покуша не да побиједи, већ да учини истину о себи познатом. Ми више од тога не можемо да тражимо. Притисак је огроман, цијела ЕУ, НАТО пакт и добар дио исламских земаља", рекао је Вулин вечерас за РТРС.

Он је нагласио да и Срби не могу да се помире са тим да су хиљаде и хиљаде Срба страдале у Братунцу.

"Око чега да се миримо? Какво помирење? Око Насера Орића? Је ли се миримо са тим да је Насер Орић слободан човјек и да је то сасвим у реду. Је ли српски народ треба да се стиди пред Нијемцима који су одговорни за два свјетска рата и 80 милиона мртвих? Је ли се око тога миримо, је ли то треба да буде та резолуција, је ли то помирење? Не можемо са тим да се миримо", поручио је Вулин.

Вулин је упитао ко је одговоран за геноцид над Србима у НДХ?

"Усташе, Павелићеве слуге, фашисти, нико не помиње Хрвате", рекао је Вулин, те додао да је резолуција уперена само и против Срба.

Он је рекао да проблем представља то што међународно право није преживјело.

"Убијањем међународног права убијен је безбједносни међународни поредак. Циљ је поновно успостављање безбједносног међународног поретка. Зато се надам договору великих", рекао је Вулин.

Додик: На састанку ништа није договорено - договор није био могућ

Додик: На састанку ништа није договорено - договор није био могућ

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да резолуција у Сребреници представља диверзију с циљем одвраћања пажње са стварних проблема на глобалном нивоу и поновног актуелизовања тема о којима се народи у БиХ никада неће сагласити.

Букејловић је навео да је ријеч о стављању стигме на комплетан народ, нацију, на будуће нараштаје, те довођењу у питање егзистенције Републике Српске.

Он је рекао да је проблем то што су двије земље које су најмање позване да говоре о овој теми - Њемачка и Руанда нашле за сходно да буду иницијатори ове резолуције заједно са амбасадором БиХ при УН Златком Лагумџијом, без сагласности Предсједништва БиХ, у којем мора да постоји јединствен став, поготово о оваквом питању.

Букејловић је рекао и да је видљив притисак свјетских сила на Црну Гору, Сјеверну Македонију и Хрватску када је ријеч о резолуцији у Сребреници и намјером да она буде прогурана на велика врата.

Букејловић је нагласио да би Црна Гора требало да буде уздржана, те подсјетио на историју подлијегања Сјеверне Македоније притисцима Запада.

Савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић нагласио је да је важно грађанима рећи да нико резолуцију не жели да донесе ради прошлости, већ је проблем што се доноси ради будућности и тога да би се њом фалсификовао контекст историјских околности и утицало на развој политичких догађаја који предстоје.

"У резолуцији се провлаче тезе које су потпуно нетачне. То је покушај да се текстом резолуције покрију одлуке Хашког трибунала", рекао је Тадић.

Џиновски билборд пао на пумпу: Погинуло осморо, више од 50 повријеђених

Џиновски билборд пао на пумпу: Погинуло осморо, више од 50 повријеђених

Тадић је навео да су спорни и мотиви који су неприхватљиви и долазе од спорних предлагача - Њемачке и Руанде, као и да постоји покушај како би Њемачка вратила статус велесиле.

"Ти мотиви, не само да су спорни, него су и болесни", сматра Тадић.

Он је навео да неко БиХ жели да оцијени као простор ширења сопствених интереса, те додао да се ништа не завршава резолуцијом, него почиње процес.

"Тај процес има за циљ да се у старту свака активност српског народа који пружа отпор злу, прогласи не као отпор слободних људи, него као отпор некаквих геноцидаша који је нелегитиман и неприхватљив за цивилизован свијет", појаснио је Тадић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: