Situacija napeta

Radojević: Srbi odlučni da ostanu na barikadama

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2022. 18:47

Situacija na sjeveru pokrajine je napeta, Srbi su uznemireni i donekle uplašeni, ali odlučni da ostanu na barikadama sve dok ne budu ispunjeni uslovi koji bi doveli do normalizacije bezbjednosne situacije, ocijenio je bivši gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Milan Radojević.

Radojević je rekao Srni da je Krizni štab u svakodnevnom kontaktu sa građanima koje pozivaju da ostanu smireni i da ne nasjedaju na provokacije jer je Srbima na Kosovu i Metohiji potreban mir.

- Svim silama se trudimo da očuvamo kakav takav mir i da mirnim demokratskim sredstvima, barikadama na putevima, sačuvamo slobodu. Tražimo oslobađanje svih uhapšenih Srba i poništavanje spiskova na kojima se nalaze ljudi koji su u prethodnom periodu na barikadama čuvali sjeverni dio Kosova i Metohije od upada naoružanih pripadnika ROSU jedinica - kaže Radojević.

On je ukazao da je među srpskim stanovništvom prisutan osećaj nelagodnosti, uznemirenosti, pa i straha zbog policajaca s dugim cijevima koji su dovedeni iz opština južno od Ibra, koji ne poznaju sredinu niti razumiju da je Kosovska Mitrovica jedini multietnički grad na Kosovu i Metohiji.

Srbi će, poručuje Radojević, ostati na barikadama sve dok hapse nedužne Srbe, dok se ne povuku specijalne jedinice policije, zatvore ilegalno izgrađene baze kosovske policije i kosovske bezbjednosne službe i dok Priština ne započne proces imlementacije sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Radojević je dodao da Srbi na Kosovu i Metohiji posmatraju EULEKS i KFOR kao statusno neutralne snage i zbog toga se, što je očigledno, oni slobodno kreću po sjeveru Pokrajine.

- Građani sa njima nemaju problema sve dok su statusno neutralni i u njima Srbi vide i od njih očekuju da kao međunarodni subjekti, koji su zaduženi za vladavinu prava i bezbjednost svih građana, aktivnije sprovode svoje misije - naglasio je Radojević.

On je rekao a je sinoćnje obijanje dvije srpske radnje u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, koje su udaljene desetak metara od kontrolnog punkta kosovske policije, dovoljno govori o njihovoj ulozi i namjeri.

Zato, kaže Radojević, EULEKS i KFOR moraju imati aktivniju ulogu u ponovnom uspostavljanju bezbjednosti na cijelom sjeveru Kosova i Metohije.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.