У подне

Протест Срба у Косовској Митровици

  • Извор: РТС
  • 12.02.2024. 07:20

Срби са Косова и Метохије одржаће у понедјељак у Косовској Митровици велики протестни општенародни скуп, јер желе да скрену пажњу на обесправљен положај - нарушен наметнутим одлукама привремених власти у Приштини, међу којима је посљедња забрана употребе динара.

Распоређивање припадника специјалних јединица, искључиво албанске националности у срединама насељених већинским српским становништвом, хапшење Срба након вишедневних протеста и барикада, брутални упади полиције, затварање и одузимање просторија и објеката српских институција, укидање платног промета и забрана допремања динара - неки су од разлога због којих Срби на протесту желе да да се чује и њихов глас.

"Највише погађа оне пензионере који своје пензије примају на руке, које им доноси поштар. То су углавном старије особе, са неким недостацима, да једноставно не могу сами да подигну пензију. Замислите да један такав пензионер и једна таква особа са болестима мора да оде до Куршумлије да подигне своју пензију", рекао је Веско Стојковић, предсједник Савеза пензионера КиМ.

Стево Грабовац открио за АТВ: Не напуштам трговину у којој радим

Стево Грабовац открио за АТВ: Не напуштам трговину у којој радим

Поред пензионера на удару су просветни и здравствени радници, запослени и све институције Републике Србије које дјелују на КиМ, школе и болнице.

И прије забране динара, централне власти у Приштини су блокирале пласман готових производа из фабрика у централној Србији. Мјесецима нема прехрамбених производа, нема новина, нема довољно лијекова.

Посљедњих дана полиција претреса и затвара просторије Привремених органа Владе Србије у метохијским селима, гдје је Срба мало и немају никакву заштиту.

Арогантно понашање власти у Приштини

Протест у Косовској Митровици је, кажу организатори, прилика да се укаже на арогантно понашање власти у Приштини.

"Треба упутити поруку свјетској јавности да нема опстанка и останка Срба на КиМ ако се то спроведе до краја. Опстанак везујем за политичку опцију, али останак је везан за примања, за економију и основне животне услове да се остане", каже Веско Стојковић.

Протест у Косовској Митровици подржала је и Српска листа, уз позив Србима да је од изузетног значаја да својим присуством у великом броју покажу властима у Приштини да се противе "антисрпским одлукама и да желе да у миру остану да живе на својим огњиштима”.

Епархија рашко-призренска је саопштила да су Срби за власти у Приштини били и остали грађани другог реда. Упутила је апел својим вјерницима на Косову и Метохији да у овим тренуцима покажу достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.

"У овој ситуацији не смијемо да будемо малодушни. Не смијемо да допустимо да будемо застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вјере у Бога. Арогантно понашање власти у Приштини израз је прије свега кукавичлука и слијепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци. Стога не смијемо да попустимо пред уцјенама, већ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући прије свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, гдје вијековима живимо и опстајемо", наводи Епархија.

Снажна порука Епархије Србима на КиМ: Оно што се на неправди гради неизбјежно се урушава

Снажна порука Епархије Србима на КиМ: Оно што се на неправди гради неизбјежно се урушава

Протест Срба у сјеверном дијелу Косовске Митровице заказан је за подне.

(Фото: Принтскрин/РТС)

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм