Kosovska Mitrovica

Protest u Sjevernoj Mitrovici: Uhapšeni policajac Slađan Trajković nije kriv

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2023. 17:12

U centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice danas je održan mirni protest sa kojeg je poručeno da uhapšeni bivši pripadnika Kosovske policijske službe Slađan Trajković nije kriv, te zatraženo njegovo puštanje na slobodu ili bar da mu bude određen kućni pritvor jer mu je zdravstveno stanje pogoršano.

Učesnici skupa podrške Trajkoviću nosili su transparente na kojima je pisalo na srpskom i albanskom jeziku "Uhapsite mene i ja sam Slađan", "Moj otac je nevin", "Pravda za Slađana!", "Jel` ja nemam prava na lečenje zato što sam Srbin?", "Slađan nije kriminalac ni zločinac".

Trajkovićeva supruga Suzana uputila je apel misijama Kfora i Euleksa da pomognu, ističući da je njen suprug neosnovano optužen.

"U slučaju mog supruga se vidi da mi Srbi nemamo nikakvu podršku, nikakvu zaštitu i još jedom da naglasim da je moj suprug nevin", rekla je Trajkovićeva i poručila da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti treba da se preispita gdje su bile njegove policijske snage kada su rađene provjere 2013. godine.

Ona napominje da je njen suprug integrisan u kosovsku policiju i da su vršene provjere.

"Kako je moguće da čovjek koji je radio devet godina za njih od prije dva mjeseca, kada su skinuli uniformu, bude ratni zločinac? Slađan važi za uglednog gađanina i u Bošnjačkoj mahali gdje ima podršku svih komšija Albanaca, s tim što niko ne smije da izađe javno i da mu pruži podršku baš zbog Kurtijevog terora, zato što su ljudi preplašeni. Imamo 10 svjedoka, ali niko ne smije javno da izađe da mu da podršku", rekla je Trajkovićeva.

Ona je upozorila da je zdravstveno stanje njenog supruga ugroženo i da on ne dobija potrebnu terapiju.

"Slali smo tablete sa srpskom markicom, nisu dozvolili. Prošle srijede kupili smo tablete sa kosovskom markicom - uzeli su, ali mu ih nisu dostavili. Daju mu tablete od kojih mršavi. Za 15 dana je smršao pet kilograma. Nismo kontaktirali nikog iz međunarodne zajednice, kontaktirali smo Kfor i Euleks, nisu htjeli da razgovaraju sa nama", navela je Trajkovićeva.

I Trajkovićeva kćerka Jelena ponovila je da je njen otac nevino optužen.

"Moj otac leži u improvizovanom logoru. To nije zatvor, da je zatvor, on bi imao normalne uslove. Njemu ne daju da advokat unese ovlaštenje koje bi potpisao i time ovlastio majku da podigne novac sa njegove bankovne kartice. Ne možemo da podignemo njegovu platu da bismo mu uplatili kantinu. On nema pravo na lečenje, ne dozvoljavaju mu lekove, ništa", navela je Jelena.

Ona je zamolila predstavnike međunarodne zajednice da reaguju.

"Mi samo tražimo pravdu i da se sprovede istraga kakva treba, da je ne sprovodi samo albanska policija, već i neko iz Euleksa. Albanska tužiteljka je bez prava slala policiju kod svjedoka, iako su naš otac i advokat tražili da svjedoci dođu u sud i pogledaju mog oca u oči i kažu da je on kriv za to za šta ga terete", kaže Jelena.

Advokat Dejan A. Vasić, koji zastupa Slađana Trajkovića, zahvalio je predstavnicima medija i rekao da će njihovim izvještavanjem biti skrenuta pažnja na slučaj "Trajkovića iz Mitrovice" koji je osumnjičen da je navodno tokom 1999. godine izvršio krivično djelo ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

"To je čovjek koji je iznad svega vodio računa o jednakosti i pomogao da u naselju u kojem je živio, u Bošnjačkoj mahali, ne dođe do ekscesa između Albanaca i Srba. U miru je živeo i sa Srbima i Albancima i oni su zajednički došli da mu pruže podršku, a da sudu prije odlučivanja o nastavku mjere njegovog sudskog pritvora pokažu da jer riječ o dobrom domaćinu koji nije zaslužio ovo što su se dešava", rekao je Vasić.

On je naveo da je postupak trentno u fazi odlučivanja o zahtjevu tužilaštva za produženje pritvora i da bi odluka trebalo da bude donesena danas ili sutra.

"Insistirao sam da se njegovi prijatelji skupe danas kako bi sud koji treba da donese odluku imao u vidu da bi blažom mjerom moglo da se postigne da se krivični postupak odvija nesmetano. Mi tražimo da se Slađanu dozvoli da dođe kući i da se od kuće brani protiv lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret", rekao je Vasić i dodao da bi, po njegovom mišljenj, Trajković trebalo pod hitno da bude prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici kod ljekara koji su ga do sada liječili kako bi mu se spasio život.

Prijatelj i komšija uhapšenog Slađana Trajkovića Arafat Ljatifi rekao je da ga poznaje 23 godine i da smatra da je Trajković na pravdi Boga optužen.

"Živio je sa Albancima u Bošnjačkoj mahali, njegove kolege Albanci dolazili su kod njega na slavu gdje sam i ja bio prisutan. Kako odjednom posle 23 godine da neko pokaže prstom, uhapsi ga? Znači, sve treba da nas pohapse, da kažu da smo ratni zločinci. Znam da je nevin stoodsto. To je samo nešto politički", dodao je Ljatifi.

Nakon okupljana u centru Mitrovice, rodbina, komšije i prijatelji Slađana Trajkovića krenuli su u protestnu šetnju do mosta na Ibru.

Nekadašnji pripadnik Kosovske policijske službe Slađan Trajković uhapšen je 15. decembra u Južnoj Mitrovici gdje je otišao da kupi lijekove. Njemu je 17. decembra određen pritvor od 30 dana, a optužen je za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine.

Trajković je nekadašnji pripadnik MUP-a Srbije, a u policiji samoproglašenog Kosova bio je angažovan od 2013. godine. Ostavku je podnio zajedno sa ostalim policajcima Srbima sa sjevera Kosmeta i trenutno se nalazi u pritvorskom centru u Podujevu.


  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)