Preminuo kreator Aleksandar Јoksimović

  • 29.03.2021. 14:03

Kreator Aleksandar Јoksimović, koji će ostati upamćen kao začetnik visoke mode u SFRЈ, preminuo je u Beogradu u 88. godini od posljedica infekcije virusom korona, prenosi RTS.

Јoksimović je bio ikona jugoslovenske mode i čovjek koji je uživao poštovanje svjetskih stilista, a tokom karijere odbio je pozive najslavnijih modnih kuća i odlučio da ostane da radi za svoju zemlju.

Rođen je 1933. godine u Prištini. Diplomirao je 1958. godine na Odsjeku za tekstil na Višoj školi za primijenjenu umjetnost u Novom Sadu.

Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a ubrzo počinje karijeru u odjeljenju za izvoz u "Centrotekstilu". Novom kolekcijom predstavio se na otvaranju Nacionalnog salona 1965. godine. Tada ulazi u visoku modu, a svoju prvu kolekciju visoke mode "Simonida" predstavio je 1967. godine.

Za najuspješniji model proglašena je vjenčanica "Simonida" - duga haljina jednostavnih linija sa šlepom, dekorisana biserima i inspirisana odjećom monahinja.

Iste godine, "Simonida" je predstavljena u Moskvi zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate ličnosti, a od 1966. godine po službenoj dužnosti radio je nekoliko modela godišnje za Јovanku Broz.

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм