У 96. години

Преминуо Иван Ивањи - логораш, Титов преводилац и књижевник

  • Извор: РТС
  • 10.05.2024. 11:09

Познати писац и преводилац Иван Ивањи преминуо је у 96. години.

Ивањи је умро јуче, на Дан побједе над фашизмом, у Вајмару - само 10 километара од некадашњег логора у који је прије 80 година из Новог Сада био депортован као Јевреј, објавио је портал "Време".

Написао је 26 романа, неке оригинално на српском, неке на њемачком, три збирке приповједака, три књиге поезије, писао је драме, књиге за дјецу, мемоаре, есеје... Између осталих, преводио је на њемачки Киш и Албахари, са њемачког Брехта, Борхерта, Граса, Бела, Енценсбергера, Јасперса. Преводио је мађарску поезију на српски језик.

Радио је као наставник пројектне геометрије, као новинар, био је умјетнички директор Савременог позоришта у Београду, замјеник управника Народног позоришта и Титов преводилац за њемачки језик.

Гостовао је, како је сам рекао, у дипломатији као аташе за културу и штампу у југословенској амбасади у Бону од 1974. до 1978. године. До распада СФРЈ био је генерални секретар Удружења књижевника Југославије.

Рођен је у Зрењанину у јеврејској љекарској породици. Његови родитељи су убијени убрзо након њемачке окупације 1941. године. Преживио је нацистичке концентрационе логоре Аушвиц и Бухенвалд. Касније је писао о "свом лијепом животу у паклу“.

Његов живот је завршио тамо гдје је прије 80 година депортован из Новог Сада као Јеврејин да умре - у Вајмару, само десет километара од свог некадашњег логора, у омиљеном Хитлеровом хотелу, на Дан побједе над фашизмом.

Рекао је да је сваки дан након кампа био поклон, да се осјећао као побједник само тиме што је остао жив.

Неуморан до посљедњег часа имао је књижевно вече у вајмарском позоришту посвећено Баухаусу под националсоцијализмом и читао из свог романа "Кована писма”. Пресјекао је врпцу на отварању Музеја принудног рада у нацистичкој Њемачкој.

Као један од посљедњих живих свједока "времена зла“ сматрао је својом дужношћу да непрестано упозорава на опасности заборава, на повратак национализма, расизма и модерних диктатора, на погибију дјеце избјеглица која бјеже од ратова и сиромаштва, у сијвету који је поново на прекретницама.

Он је поручио да се никако не смијемо помирити са условима у којима живимо.

Вријеме и мјесто комеморације биће накнадно саопштени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм