Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije o konsultacijama o sastavljanju Vlade Srbije

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2022. 18:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti, prvo se osvrnuo na konsultacije o sastavljanju Vlade Srbije koje su obavljene prethodnih nekoliko dana.

"Vjerujem da smo ne samo obavili ustavnu ulogu već uspjeli da saznamo nešto više o programima stranaka i odnosu države prema pojedinim pitanjima, što su oni čuli od nas. Najprije smo razgovarali sa predstavnicima manjinskih stranaka i zahtjevi su različiti. Albanci ne žele učešće na republičkom nivou, ali integraciju na lokalnom, SVM ima istu želju, istu želju ljudi iz stranke "Muftijin amanet", imali smo korektan razgovor sa predstavnicima manjine Hrvata u Srbiji", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije na pres konferenciji.

Dodao je da su razgovarali i sa Zavetnicima i Dverima.

"Oni su iznijeli svoja opredjeljenja i zahtjeve po pitanju Kosova i Metohije i ne uvođenja sankcija Rusiji. Neke zahtjeve smo prihvatili neke ne. Razgovarali smo i sa listom koju nosi Marinika Tepić i sa predstavnicima DSS-a. Sa poslanicima POKS-a smo imali zasebno, jer su oni tako željeli.

Dodao je da su izrazili želju za državotvornim pristupom.

"Razgovarali smo i sa SPS-om i ostalima na listi Ivice Dačića, ocijenili smo svoju dosadašnju saradnju kao uspješnu. Treba da počnu razgovori između SPS-a i SNS. SNS me već obavestio da imaju većinu u Skupštini Srbije, ja sam ih zamolio da me obavijeste kada završe svoje razgovore, kako bih mogao da predložim mandat licu koje predloži SNS  - rekao je Vučić. 

Vučić je napomenuo da ga je najveća stranka obavijestila da ima većinu od 130 do 160 poslanika.

"Јa sam im rekao da, kada budu sigurni kolika je ta većina, da me obaveste da mogu da im povjerim mandat, mada mandatar ne mora da bude iz te stranke. Suštinski ja sam zadovoljan razgovorima, većina je razumjela težinu situacije sa kojom se suočavamo, ne našom krivicom. Ne znači da smo se u svemu saglasili", rekao je Vučić.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)