Његова светост

Порфирије: Данас је дан спасења, славе и радости

  • Извор: Танјуг
  • 13.06.2024. 22:16

Патријарх српски Порфирије рекао је данас на свечаној Спасовданској литургији у Храму Светог Саве да је данас дан спасења, славе и радости и празник нашег вјечног спасења.

- Догађај када је спаситељ наш господин Исус Христ једном засвагда премјестио нашу вјечну отаџбину са земље на небо и поставио људску природу на престо са десне стране Оца небеског на мјесто које тој природи људској припада - рекао је Порфирије.

Додао је да то знају "и наши свети Немањићи", који су највеће светиње и задужбине посветили управо Спасовдану.

- Добро нам дошао свети наш Оче Јустине, добро нам дошао у наш и твој град, у овај велики празнични дан.Сви се ми неизмјерно радујемо - рекао је Порфирије.

Данашња времена, додао је, нису ништа мање компликована него она у којима је он живио.

- И данас твоја благовест, ријеч једнако има снагу и значај и на исти начин као некада звучи и данас, и једнако је лијек на рану људску жедну истине, правде и Бога - рекао је Порфирије.

Да бисмо се одупрли свим искушењима на плану личном и народном, рекао је Порфирије, борећи се за егзистенцију и сигурност, безбједност и напредак, за свако наше добро морамо водити борбу прије свега и изнад свега на духовном плану.

- Стога нам је Бог дао на овај дан да се саберемо овде, око Јустина и да сви заједно затражимо његове топле молитве - рекао је Патријарх Порфирије.

Послије бесједе патријарха Порфирија служен је акатист за преподобног Јустина Ћелијског, чиме је завршена Спасовданска литургија.

Свечана Спасовданска литија са кивотом са светим моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Пресвете Богородице Знамење, коју је предводио патријарх српски Порфирије у пратњи архијереја, почела је испред Вазнесењске цркве, а затим је ишла улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Трга Славија, гдје је патријарх Порфирије прочитао свето Јеванђеље и освештао престоничке улице.

Славска литија је затим, преко Булевара ослобођења дошла до Храма Светог Саве.

Часни крст на литији носио је најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

У литији су учествовали и представници државних и градских власти, на челу са премијером Милошем Вучевићем и председником Привременог органа Београда Александром Шапићем, више стотина свештеника, чланова свих београдских црквених хорова и културно-уметничких друштава, разних родова Војске Србије и полиције, као и бројни грађани.

Славећи Спасовдан, Београд чува спомен на дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом, а то је и слава манастира Високи Дечани, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм