Na meti 15 srpskih kuća

Pljačka i provala u kuće Srba povratnika

  • 02.10.2018. 10:37

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u selu Grabac u opštini Klina provaljeno u oko 15 srpskih povratničkih kuća.

Ta kancelarija je osudila pokušaj ugrožavanja bezbjednosti Srba. "Ovaj bezočni napad na srpsku imovinu treba posmatrati u svjetlu višenedjeljne kampanje zastrašivanja Srba južno od Ibra, i neophodno je da se sa tom praksom smjesta prestane kako osjetljiva bezbjednosna situacija u pokrajini ne bi bila narušena", navodi se u saopštenju.

Nepoznate osobe noćas su obile i opljačkale kuće Srba povratnika u kosovskom selu Grabac, kod Kline. Predsjednik Privremenog opštinskog organa Kline Božidar Šarković rekao je RTS-u da je po pozivu povratnika, obijanje kuća prijavio policiji, koja je jutros započela istragu. 

Šarković je rekao da su vandali obili vrata kuće Ilinke Nešić, ne znajući da je ona unutra. Kada je upalila svjetlo i počela da zapomaže, razbježali su se. Ilinka Nešić ima 87 godina. Ona i Borka Konić, stara 82 godine, jedine su povratnice koje su se zadržale u Grapcu. Kako se navodi, u kuću Borke Konić lopovi nisu ulazili jer je bila osvjetljena. 

U Grapcu je podignuto 28 kuća za povratnike, ali većina je prazna. 

Kancelarija je osudila napade i pozvala međunarodnu zajednicu "da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike siju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće". 

U saopštenju se dodaje da stalni napadi na srpsku imovinu predstavljaju dokaz potpunog odsustva vladavine prava, neispunjenja demokratskih standarda i neuspjeha međunarodnih organizacija na Kosovu. 

"Koristimo i ovu priliku da ekstremiste na Kosovu i Metohiji još jednom upozorimo da Srbija nikada neće dozvoliti sistematsko ugrožavanje ljudskih prava i bezbjednosti srpskog naroda u pokrajini", navedeno je u saopštenju.

Тагови: