Zoran Milivojević

Pitanje Kosova i Metohije rješavati u UN

  • Извор: РТРС
  • 28.04.2023. 08:40

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da se pitanje Kosova i Metohije mora rješavati u Ujedinjenim nacijama.

- Savjet bezbjednosti je definitivno nadležan za rješavanje kosovskog pitanja. Bilo bi sasvim prirodno da se pregovori Beograda i Prištine vode pod okriljem UN, a ne EU - rekao je Milivojević i dodao da je pitanje trenutka kada će to doći na dnevni red.

Dačić: Nema mogućnosti da Kosovo postane članica UN-a

Dačić: Nema mogućnosti da Kosovo postane članica UN-a

Milivojević je za RTRS rekao da je izvještaj o stanju na Kosovu i Metohiji koji je juče predstavljen pred Savjetom bezbjednosti UN, rutinski i da nije objasnio pravo stanje na Kosmetu.

- Izostao je dio koji je veoma važan, a to su neuspjeli izbori i pokušaj da se nametne rješenje preko nelegitimnih izbora. Drugo, izvještaj nije na dovoljan način naglasio ponašanje prištinske strane koja dovodi u pitanje život i bezbjednost srpskog naroda na KiM, imajući u vidu incidente, hapšenja i represiju prema Srbima. Dakle, izvještaj nije bio potpun i nije izlazio iz okvira rutinskog - rekao je Milivojević.

On je naveo da je očito da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ima podršku za odbijanje i nepoštovanje sporazuma i dogovora o formiranju zajednice srpskih opština.

Vučević o “kosovskom presedanu”: Cilj Kvinte da Beograd što prije prizna Kosovo

Vučević o “kosovskom presedanu”: Cilj Kvinte da Beograd što prije prizna Kosovo

- Interesantno je da je juče na sjednici Savjeta bezbjednosti to pitanje bilo najprisutnije, u tom smislu da su čak i američki i drugi zapadni predstavncii govorili o potrebi da se ZSO mora formirati. To je, na određeni način, signal da su na Zapadu shvatili da se bez toga ne može pomjeriti dijalog naprijed i da ne mogu da realizuju svoje strateške ciljeve ukoliko se ne ispune ranije preuzete opštine. Druga stvar, shvatili su da je srpski stav jasan i čvrst i da se ne može izbjeći uvažavanje ovog stava - rekao je Milivojević.

"BiH neće imati viznu liberalizaciju sa samoproglašenim Kosovom"

Milivojević je istakao da će pitanje formiranja Zajednice srpskih opština sasvim sigurno dominirati na sastanku u Briselu 2. maja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм