Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ

Петковић: Упад у експозитуре напад на дијалог Београда и Приштине

  • Извор: СРНА
  • 20.05.2024. 17:38

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да је упад полиције самопроглашеног Косова у пословнице Поштанске штедионице у четири општине са српском већином напад на дијалог Београда и Приштине, јер је питање динара и рјешавање судбине Поштанске штедионице постало дио дијалога.

Петковић је истакао да је ово још један насилан акт укидања српских институција на сјеверу и протјеривања српског народа.

Он је навео да је, према информацијама са терена, полиција упала у све просторије, гдје и даље противправно и насилно држи запослене, који су се у њима нашли у тренутку упада.

Петковић је нагласио да је упад извршен по личном налогу премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија који је "пошто је доживео неуспех по питању чланства Косова у Савету Европе, посегнуо за новим једностраним потезом који има за циљ да изазове немире и хаос".

- Очигледно је да Курт жели рат и страдање српског народа, јер све што чини посљедњих мјесеци, искључиво чини зарад протјеривања Срба са простора Косова и Метохије - изјавио је Петковић за "Косово онлајн".

Он је подсјетио да је до сада одржано седам састанака у Бриселу о теми динара, али да приштинска страна није жељела ни о чему да се договори иако је Београд излазио са различитим конструктивним приједлозима.

Петковић је рекао да ће разговарати са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, те представницима Квинте и обавијестити све на међународној сцени о Куртијевом безакоњу и терору.

- Ово није ријеч о неком новом, тек тако, ескалаторном потезу, већ је реч о насилном нападу и на сам дијалог, јер управо питање динара и решавање судбине Поштанске штедионице постао је саставни део дијалога. Али то Курти руши, јер му не одговора - навео је Петковић.

Он је додао да је јасно да нема мира са Приштином, која не жели да се договори ни о чему, већ жели само насиљем да спроводи своју антисрпску политику.

Припадници полиције самопроглашеног Косова са пушкама и панцирима упали у експозитуре Поштанске штедионице у Сјеверној Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга примања.

Координисана акција и упади у експозитуре Поштанске штедионице почели су истовремено око 15.00 часова у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије

Пратите нас и путем Вибера