Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Sačuvali smo srpske lične karte, nećemo odustati od KM tablica

  • Извор: РТС
  • 28.08.2022. 09:50

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je za RTS da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost. Ističe da je to prvi korak ka normalizaciji odnosa. Ukazuje i da Srbi neće odustati od KM tablica.

Gostujući u Јutarnjem dnevniku RTS-a Petković je rekao da je riječ o veoma važnoj i značajnoj odluci nakon duge i teške diplomatske borbe posljednjih nedjelja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Uspjeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači smo uspjeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine - navodi Petković.

Objašnjava da srpske lične karte, a samim tim, kako kaže, postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kao i da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta koja izdaje Republika Srbija.

- Bili smo na pragu ozbiljne krize i sukoba, koje je želio prije svega Aljbin Kurti na sjeveru KiM, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana. Uspjeli smo da se dogovorimo i pronađemo rješenje - kaže Petković.

"Srbi neće odustati od KM tablica"

Ističe da je to "prvi korak ka normalizaciji odnosa", kada je riječ o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.

- Nas čeka razgovori i po pitanju tablica, gdje je situacija dosta teže, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica, koje izdaje Republika Srbija - navodi Petković.

Naglašava da je Srbija uspjela da sačuva mir i stabilnost.

- Posebno je važno da smo uspjeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno "disklejmer" - kaže Petković.

Navodi da "disklejmer" zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta Srbija ne priznaje niti će "ikada priznati nezavisnost Kosova".

- To što je dogovoreno je kompromis. To je ono na čemu sve vrijeme insistiramo. Možemo da idemo napred i da se dogovaramo, ako postoji kompromis - navodi Petković.

"1. septembra nema jednostranih akcija"

Dodaje da je Srbija o dogovoru dobila pisane garancije EU.

- Najbitnije da nema 1. septembra nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati. Nema izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, uspjeli smo da sačuvamo srpske lične karte - kaže Petković.

Prema njegovim riječima, Srbi na KiM su pozdravili dogovor, ne žele sukobe i da žive u strahu.

- Očekujemo deeskalaciju situacije na terenu, normalizaciju, posebno imajući u vidu da posljednjih dana i nedjelja gotovo nije bilo intervjua i izjava Kurtija i predstavnika privremenih prištinskih insistucija o ratu, nasilju... - navodi Petković.

Petković zaključuje da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.