Dogovor Beograda i Prištine

Petković: Sačuvali smo mir

  • Извор: РТС
  • 24.11.2022. 07:49

Poslije višesatnih pregovora u Briselu, postignut je dogovor Beograda i Prištine o tablicama.

Dogovoreno je da će Beograd prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu i Metohiji, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas o detaljima dogovora.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da dogovor znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao.

Naglašava da je je posebno važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice.

“Riječ je o tablicama koje su zakonske koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na sjeveru KiM moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada”, naveo je Petković.

Kako je rekao, to između ostalog znači da će svi vlasnici automobila koji posjeduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

“Јedino gdje ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rješenje po pitanju tablica. Ali ionako za posljednje tri godine te KM tablice nove se nisu izdavale”, rekao je Petković.

On je istakao da je ovim dogovorom sačuvan mir i stabilnost.

“Uspjeli smo da obezbijedimo sigurnost za Srbe na sjeveru KiM. Svakako dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, prije svega normalizacije odnosa na terenu kada je riječ o normalnom životu i životu svih ljudi kako Srba tako i Albanaca”, navodi Petković.

Stejt department pozdravio sporazum

Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum između Beograda i Prištine u vezi sa sporom oko registarskih tablica na sjeveru Kosova, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Prajs je ocijenio da su to "mjere kojima će se izbjeći dalja eskalacija tenzija".

“Pohvaljujemo sporazum dvije zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost”, naveo je portparol Stejt departmenta.

Prajs je rekao da SAD pozdravljaju odluku dvije strane da se na prvo mjesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

“Dvije strane su napravile ogroman korak juče, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak”, istakao je Prajs.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.