Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Priština nema pravo da suspenduje srpskog šefa policije

  • Извор: СРНА
  • 03.11.2022. 17:14

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio da Priština nema pravo da smjenjuje direktora regionalnog policijskog direktorata na sjeveru pokrajine, jer do sada postignuti sporazumi predviđaju da srpski narod bira osobu na toj funkciji.

On je istakao da je Policijski inspektorat u Prištini donio protivpravnu odluku da suspenduje regionalnog direktora policije sjeverne Mitrovice Nenada Đurića.

"(Premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti donio je odluku da razriješi Đurića samo zato što je stao u odbranu srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Petković je objasnio da Kurti nema pravo da smjenjuje direktora regionalnog policijskog direktorata na sjeveru, te ocijenio da je Kurtijeva ideja da pogazi sve što je dogovoreno u Briselu.

"Razlog zbog čega su smenili Đurića je taj što je direktor direktorata na sjeveru Kosova i Metohije stao u odbranu i zaštitu svojih kolega, starešina, Srba koji su donijeli odluku zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na sjeveru i Srpskom listom da ne izdaju nikakve pisane ukore vozačima `KM` registarskih tablica", rekao je Petković.

On je poručio da nijedan srpski policajac na Kosovu i Metohiji, uključujući i Đurića, neće da nosi "jaram Aljbina Kurtija" i naveo da je o svemu obavijestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Prenio sam Lajčaku da je ovo kršenje svih sporazuma i da je pitanje da li imamo više o čemu da razgovaramo. Rekao sam da smo na početku razgradnje Briselskog sporazuma", kaže Petković.

On je ponovio da je cilj takozvane preregistracije da se srpski narod dovede do prosjačkog štapa, istisne postojanje države Srbije i protjera srpski narod sa vjekovnih ognjišta.

Vršilac dužnosti direktora kosovske policije Fehmi Hoti danas je suspendovao direkotora Regionalne policije sjever Kosova Nenada Đurića zbog, kako je navedeno u obrazloženju, neposlušnosti i odbijanja sprovođenja službenih odluka i naredbi.

Đurić je saopštio juče da srpski pripadnici policije neće sprovoditi odluku privremene vlade u Prištini o uručivanju opomena vozačima koji voze automobile sa "KM" registarskim tablicama.